Kako napisati propratno pismo?

#PropratnoPismo #KonkursZaPosao

Šta je propratno pismo? Kada se koristi i zašto je važno propratno pismo? Šta treba da piše u propratnom pismu? Pitanja su na koja ćemo odgovoriti u ovom članku. I, naravno, predstavićemo Vam nekoliko primjera propratnih pisama.

Šta je propratno pismo?

Propratno pismo (Cover Letter) je dio uobičajne aplikacije u prijavi za posao, koje prati vaš CV. Kako mu i samo ime kaže u pitanju je prateći dokument.

Iako su mišljenja o tome da li poslodavci propratna pisma uopšte čitaju, naša preporuka i savijet je da ih svakako priložite zajedno sa biografijom. Jer, bez obzira na to da li će potencijalni poslodavac pročitati prvo Vaš CV, pa tek onda propratno pismo, ili pak obrnuto, ili ga možda neće čitati uopšte, svi oni očekuju da se propratno pismo nađe zajedno uz vašu biografiju.

Kada se koristi?

Propratno pismo se šalje kada je raspisan javni oglas za radno mjesto, interni oglas za radno mjesto ili ste za njega saznali preko interneta, takođe se šalje prilikom prijave za stipendiju.

Propratno pismо se šalje uz CV, čak i ako nije eksplicitno naznačeno da je propratno pismo potrebno. Ovo pismo ima za cilj da upozna čitaoca sa Vašom biografijom, da uputi na njene važne djelove, a može sadržati i nešto što niste mogli staviti u biografiju zbog nedostatka prostora. U pismu jasno naznačite za koji posao se prijavljujete – zato je važno da za svaku aplikaciju za posao napišete adekvatno propratno pismo (a ne jedno pismo za sve konkurse).

Zašto je važno propratno pismo i o čemu voditi računa?

Propratno pismo je dokument koji je prilično značajan za Vaše predstavljanje potencijalnom poslodavcu. Jer, bez obzira na sve podatke u biografiji, i na način njene prezentacije, ipak je to samo skup više–manje sličnih podataka koji Vas neće previše izdvojiti od ostalih kandidata. Dakle, propratno pismo je Vaša šansa da ostavite što bolji utisak na potencijalnog poslodavca.

I sam stil pisanja propratnog pisma donekle je različit od stila pisanja biografije. Dok biografija u stvari predstavlja sumu Vaših ukupnih znanja i kvalifikacija, taksativno navedenih, dotle je propratno pismo pravi način da potencijalni poslodavac uoči Vašu vještinu u pisanoj komunikaciji. Propratno pismo takođe treba i da Vas predstavi na pravi način, da istakne, a ne pobroji Vaše kvalifikacije, da detaljnije pojasni ono što je u biografiji samo naznačeno. Sve to, sa samo jednim ciljem – da Vam potencijalni poslodavac zakaže usmeni razgovor.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner