Koja je procedura dobijanja odobrenje za rad, na primer za maloprodaju ili ugostiteljski objekat?

#DozvolaZaRad #MaloprodajniObjekat #UgostiteljskiObjekat

maloprodajni-objekat

Koja je procedura dobijanja odobrenje za rad (dozvolu za rad), na primer za maloprodaju ili ugostiteljski objekat? Odgovor na ovo pitanje nam stiže iz Podgorice, od stručnog tima „Selecta„.

Nakon dobijanja rješenja o registraciji kod Centralnog registra Privrednog suda, da biste otočeli sa radom, procedura je sledeća:
Postupak kod Opštine je nešto formalno izmijenjen, ali je u principu ostalo sve isto. Ranije ste prikupljali saglasnosti od svih komisija i na kraju od Opštine tražili glavno odobrenje za rad. Sada, možete da prijavite Opštini objekat za tu djelatnost, ali kada počnete da radite, morate imati sva potrebna odobrenja od svih komisija, jer ako ih nemate, inspekcija će vam zatvoriti objekat i platićete kaznu, tako da je u principu sve ostalo isto. Nimalo vas ne opravdava „Objekat u otvaranju“ i sl, i tu budite veoma pažljivi. Na udaru inspekcija su, inače, ugostiteljski i trgovački objekti. Za kancelarijske poslove je moguće da vam nikada ne traže odobrenje.

Za ugostiteljsku djelatnost ili pekaru potrebno je da imate saglasnosti (koje su zakonom predvidjene), da ispunjavate uslove od sledecih komisija:
Saglasnost sanitarne inspekcije (taksa 60€), sa atestom vode od Higijenskog zavoda (taksa 58€) i skica prostora sa opremom – da vam nacrta neki tehničar.

Elektroenergetska saglasnost od ovl. organizacije – od 120€ (zavisno od velicine prostora) i urb. tehn. skica prostora,
Prijava Opštini za početak rada – taksa od 30-80€ zavisno od površine prostora.

Za sve ovo vam treba, samo za takse oko 300-350€ . Sve ove komisije izlaze na objekat.

Naša cijena usluga, za dobijanje saglasnosti po komisiji iznosi 50€, što bi iznosilo: za Sanitarnu, atest vode, elektro energ. saglasnost i opštinsku komisiju, ukupno 200€. Vremenski se može zavrsiti za 7-10 dana.

Jos imate trosak za kupovinu kase 300-500€.

Mjesecno knjigovodstvo, da vam vodi neka agencija je od 100€ i više.

Za reklamu na objektu plaća se 50€ m2.

Potrebno je da imate i dokumentaciju za poslovni prostor:
Upotrebna dozvola za prostor – od Sekretarijata za urbanizam – na vaše ime, ako ste vlasnik prostora ili treba da vam ga obezbijedi zakupodavac, ako je prostor u zakupu treba vam i Ugovor o zakupu (ako nije vaš prostor) – ovjerava se u sudu.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar