Žene trebaju podršku u bavljenju biznisom

 

Konferencija ,,Moć žene“ održana u Ramadi

Žene se u Crnoj Gori uglavnom bave uslugama i proizvodnjom i imaju ideje, ali im je potrebna dodatna podrška u smislu određenih grantova, kazala je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović na današnjoj konferenciji ,,Moć žene “, sedmoj po redu u Ramadi.Konferenciju paralelno prati i Sajam ženskog preduzetništva koja će trajati do nedjelje.

Članice udruženja preduzetnica Crne Gore

Prema njenim riječima, žene imaju ideje, koje možda nijesu inovativne, ni tehnološke.

-Ženama je u smislu tih srodnih djelatnosti kojima se pretežno bave – uslugama i proizvodnjom, potrebna podrška, ali ne samo za start up. Mnogo se priča o start up-u, ali ne treba zanemarivati već postojeću kvotu gdje imamo 24,3 odsto žena u biznisu. I njima treba neka vrsta podrške -rekla je Dautović.

Kako ističe, konferenciji je prisustvovao veliki broj žena preduzetnica, što, kako kaže, ohrabruje organizatore skupa.

-Sama konferencija je naslonjena na obilježavanje Svjetskog dana ženskog preduzetništva. Za žensko preduzetništvo postoje mjere podrške, kroz strategiju ženskog preduzetništva, ali to nije dovoljno. Žene prepoznaju da su njima potrebni određeni grantovi – poručila je Dautović.

Ona smatra da je ženama potrebna podrška u vidu nekog garantnog štednog fonda.

-Nadam se da će donosioci odluka čuti moju poruku. Ženama preduzetnicama u Crnoj Gori je jako važno da imaju podršku stranih organizacija, koje bi im pružile određeni vid pomoći.Možda ćemo, kada više budemo išli prema Evropskoj uniji, moći da korstimo i crpimo sredstva evropskih fondova. To bi mnogo značilo – zaključila je Dautović.

Predsjednica udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović sa preduzetnicama i gošćama konferencije ,,Moć žene“

Na konferenciji su ženama preduzetnicama dodijeljene nagrade u sedam kategorija.

Takođe, u okviru konferencije, održane su i dvije panel diskusije: ,,Mediji i žensko preduzetništvo u regionu“ i ,,Institucionalna podrška ženskom preduzetništvu“.

Događaju su prosutvovali i brojne ličnosti iz javnog života: načelnica odjeljenja za rodnu ravnopravnost Biljana Pejović, savjetnik predsjednika Skupštine kosovskog parlamenta Levent Buš, direktor NVO Centar za razvoj preduzetničkog društva Radivoje Drobnjak, direktor zanatske komore Crne Gore Boris Marđonović, kao i mnogi drugi.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar