Praksa u Njemačkoj za studente i mlade profesionalce

Odbor njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom dr Zoran Đinđić, raspisao je novi konkurs za “Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana”. Riječ je o programu koji mladim ljudima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Makedonije nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci. Pored mjesečne stipendije, program pokriva troškove smještaja, osiguranja, putovanja i kursa njemačkog jezika.

Na konkurs se do 11. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 29 godina, popunjavanjem aplikacije na sajtu www.stipendienprogramm.org.Program je prvenstveno namijenjen kandidatima ekonomskih i inženjerskih struka, ali se nude i stručne prakse u arhitekturi, novinarstvu i poljoprivredi. Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik, dok je poznavanje njemačkog jezika je prednost. 

“Program stipendija njemačke privrede mladima pruža bogato profesionalno i nezaboravno životno iskustvo. Naši stipendisti dobijaju priliku da rade u nekim od najboljnih njemačkih firmi: Commerzbank, DeutscheBank, Deutsche Telekom, Robert BoschGmbH, Allianz SE, DeutscheWelle, SAP SE. Osim toga, pruža im se mogućnost da putuju, upoznaju Njemačku i steknu nove prijatelje, što predstavlja dodatnu vrijednost Programa na koju smo svi jako ponosni,” saopšteno je iz Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu. 

Praksa počinje 1. jula naredne godine i mjesta ima za 75 najboljih kandidata iz regiona. Za 16 godina u programu je učestvovalo preko 800 stipendista iz regiona. Jedna od njih je i Marija Lakićević iz Crne Gore, koja je dobila praksu u presitžnoj medijskoj kući Deutshe Welle, odakle prenosi svoja iskustva.

„Vidjećete kako je to raditi u multietničkoj sredini, sa ljudima iz svih krajeva svijeta; živjeti na drugom kraju Evrope i okusiti neki novi način življenja. Nakon ove prakse, više nikada nećete sebi reći da nešto „ne možete“. Biće to jak vjetar u leđa i zamajac za nove uspjehe. Saznanje da ste među malobrojnim izabranim praktikantima uliće vam nevjerovatno samopouzdanje. Neka motivaciono pismo bude vaše ogledalo:  jezgrovito, efektno i sa preciznom idejom“, poručila je Marija. 

Program će detaljnije biti predstavljen u četvrtak, 17. oktobra u 11h u plavoj sali rektorata Univerziteta Crne Gore.  Svi zainteresovani mogu da prisustvuju, bez potrebe da se unaprijed prijave.

Ostavite komentar