Pljevljak Alija Dervić dobio stipendiju za doktorske studije na Austrijskoj akademiji nauka

#AlijaDervić #Beeandme #Austrija #Austrijskaakademijanauka #doktorskestudije #CrnaGora

Jedini stipendista iz Crne Gore…

16402695_10154832872571217_2645919242170882803_o

Dvadesetšestogodišnji Pljevljak Alija Dervić, koji je crnogorskoj javnosti poznat po razvijanju startupa Beeand.me, dobio je stipendiju za doktorske studije na Austrijskoj akademiji nauka.

Konkretno, za ovu godinu, Alija je bio jedini stipendista Austrijske akademije nauka koji dolazi iz Crne Gore.

-Broj prijavljenih kandidata iznosio je 625 za ovu godinu. Nakon tri kruga eliminacija stipendiju je dobilo 125 kandidata, od čega su 94 kandidata dobili DOC stipendiju, 23 su dobila DOC-team stipendiju i osam kandidata je dobilo MAX KADE stipendiju – istakao je Dervić za portal Crna Gora.

alija i elma

Koliko je bilo teško dobiti stipendiju govori i podatak da je Tehničkom univerzitetu iz Beča (TU Wien) pripalo sedam stipanedija. Takođe, zanimljiva je i činjenica da se komisija u trećem krugu izbora kandidata sastajala od isključivo internacionalnih recezenata.

-Ne mogu sakriti zadovoljstvo koje imam zbog dobijanja stipendije Austrijske akademije nauka. Moram priznati da je to zaista prestiž i da će mi ova stipendija mnogo pomoći da napredujem u svojoj akademskoj karijeri. U pitanju je smjer, integrisana opto-elektronika. Istraživanje će se bazirati na optičkim prijemnicima koji umjesto standardnih PN i PIN fotoida, koriste SPAD-ove (Single Photon Avalanche Diode) – objašnjava Dervić i dodaje da je na EMCE Institut došao zahvaljujući preporuci profesora Nikše Tadića.

Alija je budućnost Crne Gore, kadar kakav je našoj državi potreban, pa smo ga pitali koji bi to savjet bio za crnogorske studente.

-Najvažnije je da pronađu dobrog mentora i dobru istraživačku grupu, a nakon toga da pošalju e-mail i da izraze želju da istražuju u sklopu te istraživačke grupe. Toliko je prosto, samo pitajte. Neka imaju u vidu da sa druge strane sjede ljudi koji uvijek traže odlične kandidate i priželjkuju da im se javi takav kandidat – zaključuje Dervić

 

Ostavite komentar