Ljetnja škola programiranja deveti put u Kolašinu

#Programiranje #škola #Kolašin #CrnaGora

Najbolji mladi programeri crnogorskih osnovnih i srednjih škola imaće priliku da prošire svoja znanja na Ljetnjoj školi programiranja, koja se organizuje u Kolašinu od 10. do 18. jula. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i kompanija Domen već devetu godinu organizuju ovaj projekat u cilju unapređenja znanja talentovanih učenika.

Snip20150715_6-e1436945807802

U zavisnosti od prethodnog nivoa znanja i uzrasta, učesnici će biti podijeljeni u dvije grupe. Prvu grupu čine učenici VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, njih 15, koji su tokom školske 2016-2017. godine pokazali najviše prilikom pohađanja Škole programiranja od septembra 2016. do maja 2017.

Drugu grupu čine učenici koji su već jednom prošli Školu programiranja. Najbolji srednjoškolci učestvovali su na dva takmičenja: državnom takmičenju iz programiranja i Olimpijadi znanja.

Učenici osnovnih škola takmičili su se drugi put na Olimpijadi znanja. Najbolji polaznici ovih kurseva i oni koji su najbolje plasirani na takmičenjima imaće priliku da nauče još više i da se druže u Ljetnjoj školi programiranja 2017.   

Summer-School-of-Programming

Polaznici ove ljetnje škole, njih 22, tokom osam dana, biće uvođeni u svijet naprednih algoritama i programiranja. Naučiće kako da analiziraju problem, na koji način da razlože složeni problem na manje cjeline i kako da za svaku cjelinu napišu optimalan programski kod.  

Kolašin nije slučajno izabran da po peti put bude domaćin Ljetnje škole programiranja. Učenici iz Kolašina su, pod rukovodstvom nastavnika Goran Živkovića iz SMŠ „Braća Selić“ na takmičenjima iz programiranja već 6 godina uvijek među najboljima u državi.    

Osim aktivnog umnog rada, polaznici će imati i aktivan odmor. Za njih će se organizovati više izleta: pješačke ture oko Kolašina dužine, obilazak Botaničke bašte, posjeta NP „Biogradska gora“ i cjelodnevni izlet do NP „Skadarsko jezero“. Predviđene su i različite sportske i zabavne aktivnosti: fudbal, košarka, badminton, karaoke, kvizovi.

Društveno odgovorno poslovanje prepoznatljivi je dio rada kompanije Domen. Osnivanje Ljetnje škole programiranja, samo je jedan od napora u cilju unaprijeđivanja edukacije u oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike (STEM). Novi, kreativan pristup radu i učenju omogućava učenicima da iskažu svoj talenat, ali i povećava njihovu ljubav prema programiranju, čemu svjedoči njihov povratak na Ljetnju školu programiranja iz godine u godinu.

3 Komentari

  1. Može li se prijaviti učenik završenog 3 razreda gimnazije, a koji nije nigdje do sad učio o programiranju?
    I ako može, kako da se prijavi i gdje? Koliko košta?
    Ako je kasno za ovu godinu, makar za sledeću.
    Hvala.

Ostavite komentar