Veliki profit od malog biznisa: Šta je to gerilski marketing ?

#GerilskiMarketing #CrnaGora #Businessmagazin

Vi treba upravo da postanete majstor gerilskog marketinga i to tipa sveobuhvatnog marketinga potrebnog za uspjeh u preduzetništvu. Gerilski marketing je praktično nepoznat velikim korporacijama, i hvala bogu da je tako.


Marketing je sve što činite da unaprijedite svoj biznis, od trenutka kada ga zamislite, pa do trenutka kada klijenti kupe vaš proizvod ili uslugu i počnu da sklapaju poslove sa vama na redovnoj osnovi. 

Značenje je jasno: marketing obuhvata naziv vašeg biznisa, opredjeljenje o tome da li ćete prodavati neki proizvod ili uslugu, metod izrade ili davanja usluga, boje, veličinu ili oblik vašeg proizvoda, ambalažu, lokaciju vašeg biznisa, reklamiranje, odnose sa javnošću, komercijalnu obuku, komercijalnu prezentaciju, ankete, rješavanje problema, plan razvoja i praćenje.

gerila 1

Kako će vam gerilski marketing pomoći ?

Gerilski marketing može da uprosti složenost, ukloni mistiku i pokaže vam tačno kako svaki preduzetnik može može da koristi marketing za stvaranje maksimalnih profita iz minimalnih ulaganja. Takođe, može da vas spriječi da pravite greške u marketingu koje se svakodnevno prave.

Shvaćen na drugi način, gerila marketing može da vam pomogne da uvećate svoj mali biznis. Može pomoći individualno preduzetniku da zaradi mnogo novca na najbezbolniji mogući način. Vrlo često, jedini faktor koji determiniše uspjeh ili neuspjeh jeste način na koji se neki proizvod ili usluga plasiraju. Informacije koje ćete u ovim tekstovima dobiti će vas naoružati za uspjeh i upozoriti na nedostatke koji vode u neuspjeh.

Svaki tip preduzetničke firme zahtijeva marketing. Tu nema izuzetaka. Bez marketinga nije moguce uspjeti.

Predpostavke da imate solidnu poslovnu osnovu i da ste dobro verzirani u osnovama marketinga u onom obliku u kom ga primjenjuju velike korporacije. Divno. Sada zaboravite sve koliko god možete. Marketing je za vas kao preduzetnika u ogromnoj mjeri različit od onoga kod cenjenog člana kluba ,,Fortune 500”. Zapravo, neki principi mogu da budu isti, ali se detalji razlikuju. Dobra analogija može da se napravi sa Adamom i Evom. U principu, oni su bili potpuno isti, ali u važnim detaljima su se potpuno razlikovali.

Vi treba upravo da postanete majstor gerilskog marketinga i to tipa sveobuhvatnog marketinga potrebnog za uspjeh u preduzetništvu. Gerilski marketing je praktično nepoznat velikim korporacijama, i hvala bogu da je tako. One imak imaju koristi od velikih para. Mi, mali preduzetnici, nemamo. I, zato morate da se oslonite na nešto što je isto tako efikasno, ali manje skupo. Morate da se oslonite na gerilski marketing.

gerila2

Veličina je vaša snaga!

Veličina vašeg biznisa je saveznik kada je u pitanju marketing. Ako ste mala kompanija, neko novo preduzeće, ili samostalni preduzetnik, možete da iskoristite taktiku gerilskog do njenih krajnjih granica. Sposobni ste da se čvrsto držite na nogama, da upotrebite ogroman niz marketinških sredstava, pa da ostvarite pristup najvećim marketinškim mozgovima po pristupačnim cijenama. Možda nećete morati da koristite svako oružje iz svog potencijalnog marketinškog arsenala, ali će vam neko od njih sigurno trebati.

Snažna usmena kampanja je dio marketinga. To su naravno i vizit karte, koju bi svaki profesionalni preduzetnik trebao da ima. U marketing se ubraja i vaš pribor za pisanje, kao što su sveske, rokovnici, koji su danas van mode, ali su i dalje vrlo praktični. Odeća koju nosite, takođe je dio marketinga, lokacija vašeg biznisa veoma je važna komponenta. Svaka komponenta koja vam pomaže da prodate ono što je vaš proizvod ili usluga, jeste dio procesa marketinga. Nijedan detalj nije toliko beznačajan da ne bude uključen. Što prije to shvatite, to će vaš marketing postati bolji, više ćete novca zaraditi. Ne govorimo o prodaji. Govorimo o profitu – dragoj staroj rentabilnosti.

To je dobra vijest. A evo i one rđave: jednog dana vi više nećete biti preduzetnik. Ako uspjepno primijenite načela gerilskog marketinga postaćete bogati, slavni, nećete biti mršavi i gladni mentalitet preduzetnika. Kada jednom dostignete tu fazu, moraćete da pribjegnete udžbeničkim oblicima marketinga, jer ćete biti suviše opterećeni vašim namještenicima, tradicijama, nivoima upravljanja i neophodnom birokratijom- sve to treba da bude dovoljno fleksibilno za gerilski marketing.

Koka kola, Standard Oil, General Motors, svi oni su počeli kao preduzetnici. Budite sigurni da i dan danas ulažu velike napore u marketing i da se zbog toga ne žale.

Kvalitet je neophodan

Da bi ste postigli uspjeh morate imati kvalitetan proizvod ili uslugu. Najbolji marketing na svijetu neće motivisati kupca da kupi loš proizvod ili uslugu više od jednog puta. U stvari, briljantan marketing može da bude pokazatelj kvaliteta vaše usluge, pa samim tim može ubrzati kraj slabe ponude, jer će ljudi brže uvidjeti da se radi o lošem proizvodu ili usluzi. Zato morate učiniti sve što je u vašoj moći da obezbijedite kvalitet onoga što želite prodati. Kada postignete kvalitet spremni ste za gerilski marketing. Takođe, kao obavezno za postizanje uspjeha, nameće se pitanje adekvatne investicije, to jest novca. Napominjemo, da vam ne treba velika količina novca.

Investicije u gerilski marketing mogu iznositi od 300 do 30.000 eura. To zavisi od ciljeva koje postavljate.

Postoji mnogo malih biznisa. Mnogi nude izvrsne proizvode i vrlo poželjne usluge. Ali, manje od jedne desetine jednog procenta tih biznisa će zarađivati do tačke fenomenalnog finansijskog uspjeha. Neuhvatljiva promjenljiva vrijednost koja čini razliku između pukog uvrštavanja u poslovni telefonski imenik i uvrštavanja na berzu je marketing proizvoda ili usluga. Čitate materijal pomoću kojeg postajete dio malog dijela preduzetnika koji žele da se probiju. Shvatajući da mnogi aspekti vašeg biznisa mogu da spadaju u kategoriju marketinga, stičete prednost na  startu u odnosu na one konkurente koji ne vide da postoji razlika između reklamiranja i marketinga.

gerila 3

Postanite svjesni

Što ste više svjesni marketinga, to ćete mu više pažnje posvetiti. Posvećena pažnja će rezultirati u boljem marketingu vaših ponuda. Veliki dio marketinga ne samo da se slabo obavlja, on se čak uopšte i ne radi. Po nekoj slobodnoj procjeni deset procenata novih i malih biznismena nikada nisu istražili sve metode marketinga koje su nam na raspolaganju.

Gerislki marketing zahtijeva od vas da temeljno proučite svaku pojedinu marketinšku medotu, kojih danas ima mnogo, pa da, nakon toga, koristite kombinaciju koja je najpovoljnija za vaš biznis.

Nema apsolutno nijedne marketinške agencije koja se specijalozovala za gerislki marketing. U ovom materijalu, na portalu Crna Gora, naći ćete svu potrebnu pomoć, sve u cilju postizanja profita. 

Gerilski marketing vam nameće potrebu da svhvatite svaki aspekt marketinga, pa da zatim upotrebite sa superiornošću marketinšku taktiku koja je neophodna. Takođe, gerilski marketing podrazumijeva prepoznavanje bezbroj šansi i iskorišćavanje svake od njih. Nemojte zanemariti jednu stvar. U marketingu bilo kog proizvoda ili usluge svakako će se javiti problemi. Riješite ove probleme i nastavite da tražite nove probleme za rješavanje. Nemojte sebi dozvoliti lukzuz da zanemarite manje šanse ili da previdite određene probleme. Morate nastupati svim silama, što je temelj uspješnog gerilskog marketinga. Međutim, sama energija nije dovoljna, već energiju mora da usmjerava inteligencija. Inteligentan marketing je, prije svega, fokusiran na suštinsku zamisao.


Nije dovoljno da imate bolju marketinšku ideju, već morate imati i bolji argument i koncentrisanu strategiju.


Stalno redigovanje vaših osnovnih misli, bićete u stanju da postignete jezgrovitost, koja je neophodna da se obezbijedi jasnoća. A jasnoća vodi ka uspjehu. To je prilično jednostavna ideja – usredsređivanje vašeg cjelokupnog marketinga na suštinski koncept. Kada počenete da plasirate svoje ponude na taj način, onda postajete pripadnik prosvetljene manjine i na dobrom ste putu ka uspjehu u marketingu, što je preduslov za finansijski uspjeh.

Evo jednog humorističkog primjer gerilskog marketinga:

Pripremio: Vasilije Prelević

Od autora knjige Gerila marketing – Jay Conrad Levinson

Ostavite komentar