Radionica ,,Brošić moj” – U Crnoj Gori sve je popularniji unikatni nakit

#BrošićMoj #Radionica #nakit

U radionici ,,Brošić moj” nastali su razni oblici kao i vrste broševa, napravljeni od najrazličitih finih materijala do staklenih kristala koji su i najpopularniji i najtraženiji


Diplomirani biolog Jelena Rabrenović Mugoša iz Podgorice, već neko vrijeme u svojoj radionici ,,Brošić moj” izrađuje unikatni nakit, i ručno oslikane torbe. Jedna je od rijetkih u ovoj sredini koja je započela ovaj specifičan zanat, a sve je krenulo spontano, iz želje da kćerku obraduje specijalnim poklonom, brošom koji je sama napravila.

-Moji prvi modeli veoma su se svidjeli porodici i prijateljima, nakon toga je uslijedilo stvaranje i darivanje prvih broševa dragim osobama koje su zapravo napravile i prvu reklamu za ,,Brošić moj”. Kasnije je uslijedila i promocija putem društvene mreže Fejzbuk gdje uglavnom i predstavljam radove- rekla je na početku razgovora Jelena Rabrenović- Mugoša.

Ona je dodala da su je broševi kao detalj na garderobi i aksesoaru oduvijek privlačili, prvenstveno zbog  simbolike koju nose i kao ukras koji često obogati i uljepša čak i najjednostavniji odjevni komad.

-U radionici ,,Brošić moj” nastali su razni oblici kao i vrste broševa, napravljeni od najrazličitih finih materijala do staklenih kristala koji su i najpopularniji i najtraženiji. Broševi sa kristalima se rade najčešće na filcu uz upotrebu rajfešlusa koji daje konturu i oblik brošu. Sve se ručno veze, od rajfešlusa kojim se stvara željeni oblik pa do svakog pojedinačnog kristala i cirkona- rekla je naša sagovornica.

Istakla je da joj je za izradu jednog unikatnog broša potrebno od tri do četiri sata, dok joj je za neke zahtjevnije komade nakita, poput ogrlica bilo potrebnoi do dva dana.

-Pored broševa, ,,Brošić moj” se predstavio i izradom unikatnih ručno oslikanih torbi koje su naišle na pozitivne kritike i veliku potražnju. Naime, gotovo svaka torba koja izađe iz radionice je jedinstvena i prati svjetski popularne trendove cvjetnih i šarenih torbi-kazala je ona.

Ne krije da je zadovoljna potražnjom njenih proizvoda, i ističe da klijentkinje koje jednom poruče brošić, ogrlicu ili torbu, ubrzo poruče ponovo, kako za sebe tako i za poklon nekoj dragoj osobi.

-Od samog početka bavljenja ovom vrstom posla ili hobija u mom slučaju, ljubav, uživanje i zadovoljstvo u izradi su na prvom mjestu, jer u suprotnom ne bih mogla raditi ništa što me opterećuje ili psihički zamara. S tim u vezi, formiranje cijena je za mene bilo možda i najteži posao jer koliko god truda i materijala uložila u izradi svakog komada, nisam mogla zaboraviti na činjenicu u kakvim materijalnim uslovima živi veliki broj ljudi, tako da su i  cijene pristupačne a kvalitet ne zaostaje ni za mnogo skupljim sličnim proizvodima- naglasila je Rabrenović Mugoša.

Kaže da iako joj često fali vremena da ispuni sve obaveze s obzirom da je majka dvoje djece i zaposlena u državnoj instituciji u oblasti turizma, uživa u noćnom radu na broševima, što je u potpunosti ispunjava.

Više fotografija na fejsbuk stranici ,,Brošić moj„.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

1 komentar

Ostavite komentar