Plaćena praksa u Njemačkoj za studente i mlade profesionalce iz Crne Gore

Odbor njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom dr Zoran Đinđić, raspisao je novi konkurs za “Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana”. Riječ je o programu koji mladim ljudima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci. 

Na konkurs se do 16. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 29 godina, popunjavanjem aplikacije na sajtu www.stipendienprogramm.org Prakse se nude studentima ekonomije, menadžmenta, prava, novinarstva i poljoprivrede, kao i kandidatima različitih tehničkih i tehnoloških akademskih usmjerenja. Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik, dok je poznavanje njemačkog jezika prednost.  Praksa počinje 1. jula 2021. godine. Pored mjesečne stipendije, Program pokriva troškove smještaja, putovanja i kursa njemačkog jezika. Važno je naglasiti da svi stipendisti dobijaju i zdravstveno osiguranje, koje obuhvataju i situaciju sa COVID-19. 

„Pored finansijske podrške, naš Program stipendija te vodi kroz sve administrativne i organizacione korake prije i tokom boravka u Njemačkoj. Važno je naglasiti da smo, uprkos pandemiji korona virusa, i ove godine uspjeli da pošaljemo novu generaciju stipendista na praksu u Njemačku. Čak 56 ljudi iz 7 zemalja nedavno je otputovalo i sada, bez problema, borave i rade u Njemačkoj, u skladu sa svim preventivnim mjerama“, saopštili su iz Fondacije dr Zoran Đinđić. 

Ukoliko želite da saznate više o konkursu, prijavite se na online prezentaciju programa, koja je zakazana za 27. oktobar. To možete uraditi preko preko Facebook stranice Zoran Djindjic Internship Programme of German Business for Western Balkans . 

Jedinstveno i nezaboravno životno iskustvo 

Tokom proteklih 17 godina, kroz ovaj program je prošlo preko 800 studenata i mladih profesionalaca iz regiona. Na praksi u Njemačkoj bilo je 42 mladih iz Crne Gore, a među njima je i Maja Rolevski. Ona je šestomjesečnu praksu obavljala u kompaniji Robert Bosch GmbH u Reningenu, Štutgart, 2019. godine.

„Radila sam u odsjeku Car Multimedia, koji se bavi izradom Driver Assistance sistema u autonomnim vozilima, na poziciji Software Developer-a u oblasti Computer Vision. Konkretno, moj rad je bio usmjeren na razvoj Automatic Labelling sistema koji vrši automatsku detekciju pozicije lica i orjentaciju glave putnika u automobilu. Cjelokupno iskustvo obavljanja stručne prakse u prestižnoj njemačkoj kompaniji, susret sa drugačijim radnim okruženjem i mogućnost saradnje sa ekspertima u svojoj oblasti opisala bih kao neprocjenjivo“, opisuje Maja svoje profesionalno iskustvo i dodaje: „S druge strane, život u stranoj zemlji, putovanja i iskrena prijateljstva, kao i lični napredak na tom putu, učinili su ovih šest mjeseci posebnim periodom u mom životu. Iz tog razloga, smatram da svi mladi koji žele nešto više, novo i drugačije, treba da pruže sebi priliku i prihvate izazov. Poručujem svim studentima da vjeruju u sebe i da prijave se za Zoran Djindjić Internship Programme of German Business“. 

Maja je sada dio Alumni kluba, koji čine bivši stipendisti Programa njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana. Pored druženja i putovanja, Alumni klub organizuje različite konferencije i seminarima širom regiona i pruža mogućnosti za profesionalno umrežavanje.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar