Predlog mjera Vladi Crne Gore za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori

Cijeneći napore koje je Vlada Crne Gore po hitnom postupku preduzela, i Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti, kako bi osigurala prije svega živote građana, stavljajući zdravlje stanovništva kao “apsolutni prioritet”, a zatim i poslovanje firmi, obaviještavamo da članice Udruženja preduzetnica Crne Gore postupaju po mjerama Vlade, ali takođe obavljamo konsultacije sa svojim članstvom o prevazilaženju kriznog perioda za poslovanje svih preduzeća, navodi se u pismu predsjednice Udruženja preduzetnice Crne Gore Edite Dautović upućenom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću.

Kako dalje stoji u pismu, mikro, mala, srednja preduzeća i samostale zanatske radnje su najugroženija kategorija pravnih i fizičkih lica, “ne samo u Crnoj Gori već i globalno, a o efektima krize izazvane pandemijom novog Corona virusa, Covid 19, na njihovo poslovanje, kao i o mjerama koje evropske zemlje preduzimaju, udruženje se informiše svakodnevno u kontinuitetu”.

-Shodno već primjenjenim iskustvima ovih zemalja i našim konkretnim poslovnim prilikama, želimo da damo doprinos u koncipiranju mjera koje će nama, mikro, malim i srednjim preduzećima pomoći da prevaziđemo ovaj krizni period. Podržavamo mjere koje je predložila Centralna banka Crne Gore i čestitamo na brzoj reakciji. Saglasni smo i sa svim mjerama koje je predložio NKTCG – navela je Dautović.

Kako se dalje ističe, na osnovu konsultacija sa upravnim odborom Udruženja preduzetnica Crne Gore, članstvom, i sprovedenom anketom od prošle nedelje, kao najurgentnije mjere predlažu:

– Određena novčana podrška preduzećima u zavisnosti od veličine, broja zaposlenih, načina poslovanja.

– Subvencije za plate zaposlenih dok traje stanje epidemije (primjer Danske: država subvencioniše tri četvrtine mjesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru dok se poslodavci obavezuju da ne otpuštaju zaposlene zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa); Luksemburg će trošiti 500 miliona eura mjesečno za finansiranje 15.000 preduzeća i 100.000 zaposlenih i pokriće 80 posto zarada pogođenih; Holandija takođe plaća do 90 posto zarada radnika u namjeri da spreči ogromne gubitke posla; Vlada Ujedinjenog Kraljevstva isplaćivaće 80 posto plate za osoblje koje drži poslodavac i pokriva plate do 2.500 funti mjesečno.

-Otpisati obaveze plaćanja PDV-a za 50 posto, dok traje ovo stanje, a nakon toga, ostatak duga izmiriti plaćanjem na rate u narednih 12 mjeseci;

– Odlaganje i svih drugih poreza (porez da dobit pravnih lica, porez na imovinu i drugi porezi koji prispjevaju zakonski do 30. aprila…)
– Zabrana prinudne naplate potraživanja dok traje stanje epidemije.

– Odlaganje plaćanja režijskih troškova i drugih taksi, koje bi opteretile dodatno preduzeća dok traje epidemija.

– Aktivirati program državnog subvencionisanja kratkoročnog zapošljavanja i time ne dozvoliti otpuštanje radnika sa ugovorom na određeno koji ističe u periodu epidemije; ili aktivirati vladinu Uredbu o subvecionisanju poslodavaca (dijela poreza, doprinosa koji su na teret posodavca kao i prirez na porez kod Uprave lokalnih prihoda), slično uredbi o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica iz 2018. godine, ali da se odnosi na sva lica bez razlike.

Dautović objašnjava da će predložene mjere omogućiti “da budemo na granici preživljavanja i da ne gasimo firme”.

-U protivnom, većina će biti prisiljena da zatvori firme i ugasi poslovanje (od 100 anketiranih preduzetnica 72 posto je odgovorilo ako se ne preduzme nešto da će biti primorane da ugase preduzeće), nakon više godina rada i time nevoljno generiše dodatni broj nezaposlenih. Od 5.350 trgovinskih objekata u Podgorici, radi 10 posto. Od 1.300 zanatskih objekata u Podgorici, ne radi niti jedno preduzeće. Ne radi ni 1.600 ugostiteljskih objekata, a da ne navodimo brojke iz drugih gradova Crne Gore gdje imamo naše članstvo. Nadamo se da ćemo ove probleme zajednički rješavati i da će Vlada uvažiti predložene mjere, jer smo ih koncipirali imajući u vidu ne samo stabilnost naših firmi, već i cjelopkupnog društveno – ekonomskog sistema naše države – zaključila je Dautović.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...

Ostavite komentar