Očuvanje i razvoj tradicionalnog crnogorskog zanata – zlatoveza

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) najavio je 09. aprila realizaciju novog projekta “Očuvanje i razvoj tradicionalnog crnogorskog zanata – zlatoveza” koji ima za cilj promovisanje i očuvanje crnogorskog zlatoveza kao jedinstvenog zanata ove vrste, te njegovu popularizaciju, dodavanjem epiteta prepoznatljivog crnogorskog brenda.

“U okviru projekta želimo da obučimo sve zainteresovane žene da se bave izradom zlatoveza kroz realizaciju obuke pod nazivom “Vještine vezenja crnogorskog zlatoveza”. Ostvarićemo saradnju sa dizajnerima u cilju osmišljavanja tri nova proizvoda sa crnogorskim zlatovezom. Izradićemo marketing plan koji će uključivati aktivnosti poput uspostavljanja komunikacije i održavanja sastanaka sa tržišnim akterima, turističko-ugostiteljskim objektima, institucijama javnog sektora, kako bi u svoj ambijent/ponudu uvrstili proizvode sa tradicionalnim crnogorskim vezom. Iako proizvodi tradicionalnih zanata i autentičnih rukotvorina postepeno gube trku sa fabričkim suvenirima, vjerujemo da autentični i ručni proizvodi i dalje mogu naći svoje kupce.” saopštila je Lejla Muratagić iz Instituta za preduzetništo i ekonomski razvoj – IPER

“Polazeći od činjenice da je kulturna baština osnov nacionalnog identiteta i identiteta lokalne sredine, sa znanjem o istorijskim, kulturnim vrijednosti ali i tradiciji Podgorice i Crne Gore, smatramo izuzetno važnom namjeru iskazanu projektom, a to je očuvanja ovih vrijednosti koje nijesu zatvoreni i nepromjenjivi identitet već nešto što se iznova rekapitulira, rekonstruiše, mijenja.

Zlatnovez je tehnika primjenljiva u izradi široke palete zanatskih proizvoda zbog čega prepoznajemo priliku za njenu punu valorizaciju i u dijelu turističke privrede.” istakla je Ana Lakić iz Glavnog grada Porgorica.

“Regionalni program lokalne demokratije (ReLOaD), u okviru kojeg je podržan ovaj projekat, finansiran je od strane Evropske Unije, a sprovodi ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Cilj je jacanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu putem osnaživanja civilnog društva da aktivno ucestvuje u donošenju odluka. Istovremeno, cilj je i unapređenje podsticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo. Ovo ce biti postignuto primjenom uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja nevladinih organizacija iz budžeta jedinica lokalne samouprave. Aktivnosti koje ce se sprovoditi u Crnoj Gori odnose se na jacanje kapaciteta pet lokalnih samouprava (Kotor, Nikšic, Pljevlja, Podgorica i Tivat), odabranih na osnovu kriterijuma za transparentnu raspodjelu javnih sredstava NVO na lokalnom nivou.” istekla je, Dženana Šćekić iz Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

“Stari zanati i vještine su važan segment nematerijalne kulturne baštine i kao takvi su čuvari tradicije. Činjenica je da su stari zanati i vještine u izumiranju i da je vrijeme da država, lokalne samouprave i svi ostali donatori obrate više pažnje na očuvanje ovog segmenta naše kulturne baštine. Ne samo pominjanjem u važnim dokumentima, već konkretnim linijama pomoći i posebno koncipiranim konkursima za podršku, jer sa mnogim starim zanatlijama, koji su u ozbiljnim godinama, izumrijeće i nestati  stari zanati i vještine. Ovaj projekat je važan za NVO NIT jer će se na radionicama zlatoveza obučiti 10-tak žena i što ćemo novo dizajniranim predmetima, koji će biti ukrašeni zlatovezom, raditi na promociji i ovog zanata i predmeta nastalih upotrebom starih tehnika. Nadamo se i većem interesovanju turističkih poslenika za autentične predmete ručne izrade.” istakla je, Smiljana Radusinović iz Udruženja starih zanata i vještina NIT.

Projekat “Očuvanje i razvoj tradicionalnog crnogorskog zanata – zlatoveza” biće realizovan u periodu od 7 mjeseci. Projekat realizuje Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj – IPER uz partnersku saradnju sa Udruženjem starih zanata i vještina i njegove nematerijalne kulturne baštine NIT, a projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Programu za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa Glavnim gradom Podgoricam i opštinama Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

Ostavite komentar