Nepostojanje Paypal-a kao prepreka mladim preduzetnicima

U Podgorici je u okviru kampanje #PAYPAL4ME održana panel diskusija na temu Nepostojanje Paypal-a kao prepreka mladim preduzetnicima na kojem su između ostalog govorili Darko Ivanović ispred svoje startap inicijative The Badger, i Milo Radulović ispred svoje startap inicijative MARLEQ.

Usluga primanja novca preko Paypal naloga još nije dostupna crnogorskim građanima iako je taj poznati svjetski servis za plaćanje preko interneta u Crnoj Gori prisutan od juna 2014. godine. Crnoj Gori je za sada omogućena samo funkcija plaćanja preko Paypal-a, globalno prihvaćenog i jednog od najsigurnijih sistema slanja i primanja novca putem interneta. Zbog nemogućnosti primanja novca putem Paypal-a građani Crne Gore imaju manju šansu da zarade na poslovima na internetu.

Panelisti su tokom svojih izlaganja iznijeli niz problema sa kojima se preduzetnici u Crnoj Gori susreću zbog čega oni često svoje kompanije otvaraju i van Crne Gore. Startap i tzv. frilensing (eng. freelancing) zajednica su jedan od najvrednijih segmenata modernog društva danas zbog svojih potenicijala i dometa, a Crna Gora na tom polju gubi ogromne novce. Primjera radi, okrenutost ka startapovima u Republici Irskoj je doprinijelo ka stvaranju na stotine hiljada radnih mjesta i većoj ekonomskoj moći njenih građana.

Na panelu su pored preduzetnika učestvovali i predstavnici Ministarstva javne uprave, Ministarstva nauke, Centralne banke Crne Gore i Udruženja bankara koji su konstantovali da je pokrenuta radna grupa koja će se baviti problematikom Paypal servisa i da će nadstojati da problem riješe u sinergiji sa preduzetnicima i civilnim sektorom.

Kako je najavljeno od pokretača kampanje #PAYPAL4ME, sljedeće panel diskusije će uključivati donosioce odluka, analitičare i bankare, a za jesen 2019. godine je planirana i velika konferencija koja će se baviti pitanjima preduzetništva i tehnologija.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar