Mladi preduzenik Marko Kovačević: Ako vjeruješ u ideju onda „nemaš frke“

3 000 m2 neiskorištenih u Spužu. Ima 20 godina, nema finansiranja ali ima ideju. Šta uraditi sa ovim prostorom, kao jedinim resursom? Kako se finansirati? Dok nam prolazi kroz glavu što bismo i kako bismo mi, da vidimo kako je on iskoristio.

Marko Kovačević , sad 22godišnjak, već dvije godine ima sopstveni biznis. U pitanju je paintball klub „Klikovače“ , koji je počeo sa radom u ljeto 2014-te godine.

Ko bi rekao da od sjednika ispred zgrade i blejanja uz standardnu priču “ajde da smislimo kako da nabavimo neke pare“ može da se dođe do uspostavljanja nečega što će definisati nečiju budućnost. U stvari, kada pročitate ovu priču, vidjećete da se radilo o svemu samo ne o „blejanju“.

Problem-šta i kako je postavljen i bio je prvi korak! Resursi su definisani. Znalo se čime se raspolaže! Ali šta raditi? Imanje na kojem je sada klub, bilo je neiskorišteno i privlačilo je Markovu pažnju ,ali nije imao konkretnu ideju za realizaciju na tom prostoru. Ono kad znaš da imaš nešto što vijedi a ne znaš kako da realizuješ tu vrijednost. I tako, u razgovoru sa drugom, Marko je došao na ideju-paintball. Eureka! E pa nije.

To je nešto što je do tada u Crnoj Gori postojalo i to će znati neki od vas, a to je i znao i Marko. Pa zašto baš paintball? Zato što je Marko vidio šta kod postojećih ne valja, čega nema i šta ti klubovi ne pružaju i onda je uradio sve to. Ista ideja, različita realizacija je ono što razlikuje ove biznise “na istu foru”.

Imanje na kojem je paintball klub „Klikovače“ bilo je kao crtano za ovaj vid zabave i rekreacije. Rov, šuma, potok već spremni i za Marka, momka sa vizijom, ostali su bili samo detalji. Podvlačimo SAMO detalji.

A evo i koji: Markova priča nije ništa drugačija od ostalih kada krenemo sa pričom o podršci, razumijevanju ideje, finansiranju. Na ideju o paintballu je došao sa drugom a realizovao je sam. Finansiranje je tražio kroz sponzorstvo, ubijeđen da je ideja fenomenalna i da je pozitivan odgovor izvjestan, a dobio je odgovor: „Moraš sam da se iscimaš. Dobra je ideja i ako vjeruješ u to, pođi ka’ čovjek u banku!

To znači biti preduzetnik. “Ni kod porodice nije računao na podršku. Ali je znao da bez njihovog učešća ideja ne može da opstane. I sad svi mislite na ono bez tate i mame nema para. Pa i jeste, bez tate i mame ne bi bilo kredita a bez kredita, za realizaciju Markove ideje,napomeno to još jednom, nema ni primanja za mamu i tatu, nema posla za brata i sestru. E ovako se jedna “prelagana” priča (kako bi rekao naš sagovornik) pretvara u porodičan biznis- od biznis plana za mamu i tatu, preko kredita banke do realizacije ideje. Marko je srećom ubijedio svoje roditelje, polazeći od toga da taj biznis nakon prvobitnih ulaganja ne ostvaruje velike fiksne troškove, već da se sve može pokriti (uključujući i rate za kredit) kroz godinu dana.
U stvarnosti to nije bilo tako. Vratio je kredit za 6 mjeseci.
Adaptacija prostora je rezultat zajedničkog truda i rada. Očeva kreativnost plus Markov entuzijazam doveli su do nastanka paintball terena prihvatljivog za “velike i male”. Svoju zabavu, druženje i provod tu planiraju odrasla društva kao i mala djeca. Diferencijaciju u odnosu na ostale klubove Marko vrši upravo tako što stvara uslove da se i mlađi okrenu ovom vidu zabave i druženja. Prvi su klub koji organizuje grupe od 8 do 12 godina. I tu nije kraj, u stvari tu nije početak!
Osnov za razlikovanje od ostalih bila je oprema. I to je bilo nešto za šta se nije štedjelo. Marko je znao na čemu prvobitno počiva njegov biznis! Zadovoljan klijent i kvalitet usluge bili su ono po čemu je u startu htio da se odvoji od ostalih. Dobra i savremna, a prije svega bezbjedna oprema, domaća atmosfera, jednočasovni obilazak terena i obuke kako koristiti opremu su svakodnevni koraci koji čine ponudu kluba Klikovače različitom od ostalih. I evo dokaza za to-reklamiranje kluba.
Koristio je društvene mreže, ali nije platio ni jedan jedini post. Preporuka je bila glavna reklama i to je privuklo ozbiljan broj ljudi na Fb stranici kao i na imanje. Pored samog paintball-a ,organizuju se i rođendani, druženja, rekreativna okupljanja. U planu su novine i proširenje, kako bi se zadovoljili postojeći i privukli novi klijenti. Svijest o neophodnosti promjena postoji-onih dobrih naravno.
I tako. Nakon nekih podijeljenjih mišljenja na početku od „SUPER TI JE TO“ do „ NE UVALJUJ FAMILIJU U TO“ do danas prošlo je dvije godine. Kaže da su mu svi čestitali koji nisu u početku vjerovali. I mi mu čestitamo. Znamo da nas očekuje još mnogo stvari od ovoga momka s dredovima koji se budi u podne i kasni na dogovorenu kafu, al ovu priču je vrijedilo malo i pričekati.
Kako izgleda teren za paintaball pogledajte na sledećem linku: https://www.facebook.com/PaintballKlikovace/videos/326858914143833/
Izvor: umpcg.me

Ostavite komentar