Preduzetnice potencijal društvenog razvoja

 

Bolji razvoj ženskog biznisa neće ostvariti niko do žene same. Mi se najbolje izborimo za svoje ideje i najviše se oslanjamo na sebe same – poručila je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović na dvodnevnom seminaru koji je organizovao Forum žena Prijepolja u okviru projekta ,,Žene preduzetnice potencijal društvenog razvoja“ održanog povodom međunarodnog dana žena, 8. Mart, na Zlataru.

Seminar o ženskom preduzetništvu i okrugli sto ,,Mediji u funkciji posticanja ženskog preduzetništva“ je organizovan za 20 žena iz Zlatiborskog okruga.

Dautović se osvrnula na umrežavanje preduzetnica, posticajne mjere koje se nude ženama koje pokreću biznis, edukacije, na svoje početke u biznisu, o privatno – javnom partnerstvu sa glavnim gradom, kao i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Crne Gore, značaju Strategije ženskog preduzetnistva i ,,da su sve zemlje u regionu na različitoj ljestvici razvoja ženskog preduzetništva“.

– Prije 100 godina, žene su se izborile za svoja bolja prava, a danas uživamo te plodove. Isto tako, danas mi pišemo istoriju za bolje sjutra preduzetnica. Hrvatska i Crna Gora imaju strategiju ženskog preduzetnistva, Srbija, Bosna i Hercegovina rade na izradi, dok u Bugarskoj nemaju nikakve posticajne mjere za žene u biznisu – rekla je Dautović.

Preduzetnice

Predsjednica Asocijacije poslovnih žena ,,Vizija“ iz Kragujevca Biljana Planić,  podsjetila je na statističke podatke iz 2017.godine da su u Srbiji 34 posto preduzetnica imale svoje biznise ,,ali statistike kažu da žene u odnosu na muškarce češće odustaju od preduzeća i zatvaraju biznise“.

-U deceniji preduzetništva u Srbiji se poseban akcenat daje na žensko preduzetništvo tako da je Privredna komora Srbije osnovala sekciju ženskog preduzetništva gdje sam jedna od osnivačica. Ciljevi sekcije je da poboljša vidljivost žena preduzetnica i aktivno se bavi umrežavanjem pistojećih biznisa i novonastalih – istakla je ona.

U saopštenju preduzetnica Crne Gore, podsjeća se da je na okruglom stolu ,,Mediji u funkciji posticanja ženskog preduzetništva“ istaknuto da mediji igraju važnu ulogu u razvoju ženskog preduzetnistva u Crnoj Gori.

-Jedan od primjera je i konferencija ,,Moć žene“ koju udruženje organizuje od 2013. godine. Uključujemo institucije, nevladine organizacije, preduzetništvo i medije jer su to četiri karike koje igraju važnu ulogu u posticaju ženskog preduzetnistva. Takođe, društvene mreže gdje su dostupne informacije o našem djelovanju i radu – zaključuje se u saopštenju.

Na seminaru odnosno okruglom stolu sudelovale su i predsjednica UO Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić i vlasnica agencije IT Consulting Tijana Sekulić.

 

 

Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...

Ostavite komentar