Preduzetnice hoće grantove

 

Konferencija ,,Moć žene“ u petak održana u ,,Ramadi“

 Žene se u Crnoj Gori uglavnom bave uslugama i proizvodnjom i imaju ideje, ali su im potrebni grantovi. Ženama je potrebna podrška u vidu garantnog štednog fonda – istakla je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović na konferenciji ,,Moć žene“ u petak u okviru kojeg je organizovan i Sajam ženskog preduzetništva.

Prema njenim riječima, žene imaju ideje, koje možda nijesu inovativne, ni tehnološke.

-Ženama je u smislu tih srodnih djelatnosti kojima se pretežno bave – uslugama i proizvodnjom, potrebna podrška, ali ne samo za start up. Mnogo se priča o start up-u, ali ne treba zanemarivati već postojeću kvotu gdje imamo 24,3 odsto žena u biznisu. I njima treba neka vrsta podrške -rekla je Dautović.

Načelnica odjeljenja za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjiska prava, Biljana Pejović, istakla je da je učešće žena u formiranje poslovnog ambijenta i razvoju privrede, kao i njihovo osnaživanje, od velikog značaja.

-Jedinstvenost, incijativa i znanje su vrijednosti neophodne za razvoj crnogorskog društva. Članice Udruženja preduzetnica Crne Gore, kao i sve nevladine organizacije koje se bave ženskim preduzetništvom, dokazuju da žene u biznisu posjeduju te kvalitete. Opšta ocjena je da je normativni okvir i razvoj ženskog preduzetništva dobar. Ministarstvo za manjinska i ljudska prava, kada je riječ o ženskom preduzetništvu, ima veliku podršku od delegacije Evropske Unije.Takođe, tu je i Investicioni fond koji pomaže ženama koje tek kreću u preduzetničke vode – naglasila je Pejović.

Konferencija ,,Moć žene“

Ona je pozdravila podršku koju su muškarci dali prisustvom na konferenciji jer, kako ističe,,

pitanje rodne ravnopravnosti nije samo pitanje boljeg položaja žena“.

– Jednakost je koncept koji podrazumijeva da su muškarci i žene jednako važni – da imaju jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti kako bi mogli ravnopravno i u jednakim uslovima da učestvuju u razvoju društva – poručila je ona.

Potpresjednik opštine Bar Radomir Novaković Cakan, konstatovao je da gledajući oko sebe, shvatio narodnu mudrost da ,,tri ćoška kuće leže na ženi, a samo jedan na muškarca”.

– U mojoj firmi,većinu zaposlenih čine žene, počev od onih najodgovornijih pozicija i ne zato što su one žene, već jer to zaslužuju. Ovu konferenciju vidim kao jedan korak unapređenja ženskog preduzetništva, kao pokušaj da izjednačimo položaj muškaraca i žena u društvu. Žene su izuzetno hrabre kada treba da se upuste u novi podvig i zato moramo da im pružimo podršku svake vrste. One su suočavane sa sve većim izazovima, a u čijem prevalizaženju im je potrebna sistemska podrška nadležnih institucija – rekao je Novaković.

On je poručio da svi oni, kako u politici tako i u preduzetništvu, ,,moraju učiniti sve kako bi žensko preduzetništvo u budućem periodu bilo jedno od prioriteta”.

Prema riječima direktora NVO Centra za razvoj preduzetničkog društva Radivoja Drobnjaka, preduzetništvo treba prihvatiti kao filozofiju življenja ,,jer su preduzetnice u prethodnom periodu dokazale da su izuzetno odvažne, kreativne i hrabre kada treba uraditi nešto novo“.

-Na svojim edukacijama i predavanjima uvijek poternciram koliko cijenim to što neko pokušava.  Upravo su preduzetnice te koje su znale uraditi ono što je najteže – uvijek ustati ponovo.

Najkreativniji dio društva su žene i s toga imaju svo moje poštovanje za hrabrost, kreativnost i istrajnost koje posjeduju i primjenjuju  u svom biznisu – poručio je Drobnjak.

S konferencije

Direktor Zanatske komorte Crne Gore, Boris Marđonović istakao je da su preduzetnice napravile impozantnu priču za uslove u maloj Crnoj Gori.

-Preduzetnice su uspjele da se okupe oko priče koja je odlična poruka za mlade ljude i koja im daje odličan primjer da krenu njihovim stopama. Predlažem da uvedete redovnu skupštinu određenog datuma i da tokom godinu dana diskutujete na teme koje su važne za udruženje. Od značaja je da imate predloge i zaključke za javnost i donosioce odluka.Važno je da javnost čuje vaše stavove za mnoge teme. Pozivamo vas da iskoristite sve instrumente i sve što smo ostavili za vas na raspolaganju. Ključ za uspjeh su kvalitetne kvalifikacije, a to je ono što vi posjedujete – rekao je Marđonović.

Savjet predsjednika skupštine kosovskog parlamenta Levent Buš, naglasio je  da žensko preduzetništvo postaje sve više popularnije na našim prostorima.

-Mnogi međunarodni dokumenti i konvencije se bave ženskim preduzetništvom. Ono je dobro jer smanjuje nezaposlenost ženske populacije. Svakodnevno radimo na poboljšanje žena u biznisu, ne samo kroz praktičnu već i kroz adekvatnu pomoć. Težimo da saradnja naše dvije države, po ovom pitanju, bude još više efikasnija i na većem novou – zaključio je Buš.

 

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar