Vinarija Ćetković – porodična tradicija, zdrava atmosfera i vino koje je pio Kralj Nikola

#VinarijaĆetković #VukĆetković #vino #rakija

U Berima, nadomak Podgorice, nalazi se prelijep vinograd porodice Ćetković. Vuk Ćetković, sa svojom porodicom vodi brigu o 3.000 čokota vinove loze, od čega proizvodi u projeku 3.000 litara vina i oko 1.000 litara lozove rakije. Kako je rekao za portal Crna Gora ima posla dovoljno za cijelu porodicu. Za firmu je zadužena njegova supruga, a Vuk sa roditeljima, i po potrebi pomoćnom radnom snagom, radi u vinogradu, koji je nasljedstvo od njegovog pretka popa Gaja Ćetkovića.

Pročitajte opširan i edukativan razgovor o vinariji Ćetković.Kako ste odlučili da se bavite poljoprivredom, odnosno vinogradarstvom?

Odluka da se bavim vinogradarstvom je na neki način bila logična, a proistekla je iz želje da nastavim jako dugu porodičnu tradiciju. Vinom i vinovom lozom se bavimo već naraštajima. Naš predak pop Gajo Ćetković, u to doba jako poznati i ugledni sveštenik, kao veoma imućan čovjek širio je i podizao svoje vinograde i u to doba imao više od 30.000 čokota vinove loze. O rezultatima takvog rada i posvećenosti vinu, svjedoče podaci da se vino iz njegovih podruma pilo ne samo na okupljanjima i skupovima duhovnih i drugih državnih predstavnika toga vremena, nego i na Dvoru Kralja Nikole. Želja za nastavkom porodične tradicije, sa jedne strane, i stalne inovacije i istraživanja s poštovanjem i ljubavlju prema baštini i teritoriji, sa druge strane, dovela nas je do ozbiljne posvećenosti ovom poslu. U tom smislu od ove godine smo i zvanično registrovani kao vinarija, a dobili smo i sve neophodne dozvole za puštanje vina u promet na tržište.

Koliko imate čokota, kolika vam je proizvodnja na godisnjem nivou i koja vina proizvodite?

U našem vinogradu su zastupljene tri sorte vinove loze – vranac, marselan i cabernet sauvignon, koji broji oko 3.000 čokota. Kada je u pitanju proizvodnja, prošle godine smo proizveli oko 3.000 l vina i oko 1.000 l lozove rakije. Planiramo da ove jeseni/zime proširimo vinograd za dodatnih 1.300 čokota. Za sada smo fokusirani na proizvodnju crnih vina i to vranac, vranac barrique i marselan, a plan nam je da naredne sezone ponudu obogatimo rose vinom.

Recite nam više o vašem podrumu i vinariji, kad je napravljena?

Vinarija je smještena u starom podrumu koji je moj đed napravio još davne 1965. godine, a koji je prošle godine adaptiran. Vinarija je, inače, dio koncepta Art&Wine House Montenegro, koji smo moj brat od strica Vučić, koji je slikar, i ja pokrenuli na porodičnom imanju i koji predstavlja spoj galerije smještene u kući sagrađenoj 1961. godine, umjetničkog ateljea i vinarije. Cilj nam je da koncept, koji je po riječima svih onih koji su nas do sada posjetili jedinstven u Crnoj Gori, postane atraktivan i za turističke posjete, kao mjesto organizovanja različitih događaja i wine tasting tura.

Da li ste imali neku vrstu podrske ministarstva poljoprivrede?

Od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja smo kroz javni poziv za dodjelu podrške investicijama u  preradu na gazdinstvima, ostvarili subvenciju koju smo iskoristili za adaptaciju podruma prošle godine. Ove godine smo aplicirali na isti poziv za nabavku opreme kako bi proširili proizvodnju i unaprijedili kvalitet naših vina.

Da li ste izlagali svoje proizvode negdje?

Tradicionalno, svake godine smo prisutni na Festivalu vina i ukljeve u Virpazaru, gdje smo osvajali i značajna priznanja i nagrade. Pored toga, vrlo često smo kao izlagači prisutni i na drugim sajmovima i manifestacijama širom Crne Gore, a koje imaju za cilj promociju i degustaciju vina.  

Moze li se od zivjeti od proizvodnje vina?

Period koji je za nama je zahtijevao velika ulaganja, tako da je sada teško odgovoriti na ovo pitanje. Mi svakako vjerujemo da može, i to je jedan od razloga zbog kojeg smo se posvetili ovom poslu. Vrlo smo svjesni činjenice da svaka investicija traži vrijeme da bi od toga u što se ulagalo moglo i da se živi. Na jednom malom tržištu, sa velikom konkurencijom u oblasti vinogradarstva, dodatno se teško izboriti i zauzeti poziciju na tržištu, ali zato svako od nas je u prilici da kreira svoju jedinstvenu priču i kvalitet, koji će nam omogućiti poziciju koju zaslužujemo.  

Koja je vasa poruka mladim ljudima koji zele da se bave poljoprivredom?

Mislim da imamo velike šanse i prilike, posebno u oblasti poljoprivrede. Kvalitet zemljišta i pogodnosti teritorije na kojoj se nalazimo, uz tradiciju koju imamo u proizvodnji jako dobre hrane i pića i poljoprivrednih proizvoda trebalo bi da budu motivacija i pokretačka snaga. Međutim, kao i sve drugo, to zahtijeva veliku posvećenost, mnoga odricanja i ogromne napore da bi se nešto postiglo. Bitno je znati da se do rezultata ne dolazi preko noći i da uvijek moramo unaprijeđivati svoja znanja i vještine i osluškivati zahtjeve tržišta. Nije dovoljno imati tradiciju, jer samo od nje se ne može živjeti, već je uvijek dopunjavati novim, inovativnim rješenjima.  

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar