Međunarodni sajam pršute MESAP u junu na Cetinju

Cetinje će 5. i 6. juna 2020. godine biti domaćin prvog Međunarodnog sajma pršute kojeg će, pod pokroviteljstvom Prijestonice, organizovati Turistička organizacija grada i klaster Crnogorski pršut.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je na konferenciji za novinare da su Cetinje i njegova okolina poznati i van granica Crne Gore po izuzetnim mesnim proizvodima od kojih se crnogorski pršut izdvaja prepoznatljivim kvalitetom i ukusom.

„O kakvom se brendu radi jasno je iz činjenice da se na prostoru cetinjske opštine godišnje proizvede oko 400 hiljada pršuta. Ovaj proizvod ujedno je i potencijal za razvoj Cetinja ne samo u privrednom i turističkom smislu, nego i kroz nova zapošljavanja, i stvaranje perspektive za dalji napredak cijele opštine u svim sferama života“, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, Prijestonica Cetinje spremno se prihvatila pokroviteljstva sajma, jer u lokalnoj upravi vjeruju da Cetinje i Crna Gora zaslužuju festival pršute, a zaposleni u cetinjskoj mesnoj industriji priliku da im se iskaže poštovanje za rezultate koje postižu.

„Želimo da iskustvo i znanja koja su stekli radeći u mesnoj industriji predstave javnosti na neposredniji, direktniji i srdačniji način, iako vjerujemo da ne postoji porodice u Crnoj Gori i u okruženju koja bar jednom nije probala neki od proizvoda naših proizvođača“, kazao je Kašćelan.

Sajmom će, kako je ocijenio, biti promovisani domaći proizvodi i podržana nacionalna kampanja za kupovinu domaćih proizvoda. „Smatramo da je to naša obaveza. Mi ovo radimo za naše porodice, za naše proizvođače i našu zemlju“, poručio je gradonačelnik.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić vjeruje da će sajam  doprinijeti promociji kvalitetnih i autentičnih proizvoda iz Crne Gore, čija je posebnost prepoznata i zaštićena u skladu sa zakonom.

On je podsjetio da je Crnogorski pršut u decembru 2018. godine zaštićen kao geografska oznaka.

„Zaštita proizvoda geografskim oznakama doprinosi ukupnom ruralnom razvoju, pa proizvođačima omogućava da povećaju tržišnu vrijednost svojih proizvoda. Zaštita geografskim oznakama omogućava i djelotvornu zaštitu protiv bilo kakve zloupotrebe, imitacije i obmane. Promociju proizvoda koje imaju zaštićene geografske oznake doprinosi prepoznatljivosti krajeva iz kojih potiču“, naveo je Žugić.

On smatra da će sajam na najbolji način promovisati održivu poljoprivredu Crne Gore i ruralni razvoj, favorizujući proizvode koji su istorijski prepoznati sa stečenom višedecenijskom reputacijom.

„Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će podržati ovu inicijativu čiji je cilj promocija Crne Gore, naših tradicionalnih proizvoda i privrede u cjelini“, kazao je Žugić.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović ocijenila je da će sajam biti „mnogo više od pukog izlaganja proizvoda, to će biti svojevrsni forum ponuđača i partnera, koji će saradnjom i udruženim iskustvima, znanjima i svim ostalim resursima, mnogo lakše i cjelovitije ostvariti svoje interese i korist u sve složenijoj i zahtjevnijoj utakmici na tržištu“.

Prema njenim riječima, promocija ovakvih proizvoda doprinosi prepoznatljivosti krajeva iz kojih potiču, pozitivno utiče na prihod poljoprivrednih gazdinstava, podstiče poljoprivredne proizvođače na udruživanje  i organizovaniji nastup na tržištu.

„Privredna komora kroz brojne aktivnosti predstavlja domaće proizvođače i proizvode, koji doprinose prepoznatljivosti prostora u kojem hrana i njena proizvodnja vjekovima predstavlja resurs nezaobilazne vrijednosti i veoma je aktuelna“, kazala je Filipović.

Ona je navela i da projekti Privredne komore „Dobro iz Crne Gore“, „Kupujmo domaće“ i „Domaći ukusi“ daju dobre rezultate.

Predsjednik klastera „Crnogorski pršut“ Jovan Kaluđerović najavio je da bi se već u februaru na tržištu mogle naći prve količine crnogorskog pršuta sertifikovanog po evropskim standardima.

„Uvjereni smo da ćemo ubrzo ispuniti sve pretpostavke i da će upravo naš proizvod biti prvi iz Crne Gore koji će dobiti geografsku oznaku po standardima Evropske unije“, rekao je on.

Kaluđerović je podsjetio da su članovi klastera Crnogorski pršut u protekle dvije godine učestvovali na renomiranim sajmovima i festivalima pršuta u evropskim i zemljama regiona, gdje su za svoj proizvod dobili visoka priznanja.

„To je bila prilika da ostvarimo direktne kontakte sa proizvođačima pršute iz evropskih zemalja, koji imaju najdužu tradiciju, kao i da spoznamo koje benefite organizacija jednog ovakvog sajma može obezbijediti ne samo proizvođačima, nego i državi i gradu“, kazao je Kaluđerović.

Ove aktivnosti su, kako je dodao, bile podsticaj za ideju da „sajam pršuta organizujemo i mi na Cetinju, i u tom kontekstu smo inicirali saradnju sa Prijestonicom Cetinje i Turističkom organizacijom“.

„Sa njima smo udružili snage sa namjerom da osnažimo konkurentnost Cetinja u privrednom i turističkom smislu. Rezultat naših zajedničkih dogovora jeste i ova današnja najava prvog međunarodnog Sajma pršute MESAP“, rekao je Kaluđerović.

Direktor Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Oskar Huter kazao je da TOCT nastoji da diversifikuje svoj turistički proizvod, pažljivo prateći potrebe savremenog turiste.

„Festivali i sajmovi su danas postali najbrže rastuća turistička ponuda, služe kao jedan od alata promocije i mogu koristiti u promjeni imidža grada. Osim toga, predstavljaju nadogradnju turističke ponude koja rezultira povećanjem konkurentosti destinacije“, naveo je on.

Za organizaciju sajmova ovoga tipa, kako je ocijenio, izuzetno je važno učešće i podrška države i relevantnoh nacionalnih institucija, dodajući da su Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i klaster Crnogorski pršut već opredijeli značajna sredstva za organizaciju sajma.

Pozivnicu za učešće na prvom MESAP-u upućena je svim registrovanim proizvođačima suhomesnih proizvoda iz Crne Gore, kao i brojnim proizvođačima iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i zemalja EU.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar