Podrška ženama u poljopivrednim gazdinstvima kroz projekat

 

Predsjednica udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović, bila je predavačica (19.aprila, 20-og i 23-eg maja) o ženskom preduzetništvu i o vidovima podrške koje bi žene imale prilikom registracije poljopivrednih gazdinstava ženama, kao i na teme  ,,Uvod u izradi biznis plana i ,,Analiza i istraživanje tržista, ženama, njih 30, iz oblasti poljoprivrede, koje su učestvovale u projektu ,,Ženska strana” kvaliteta u Ulcinju.

 Projekat traje 18 mjeseci, a podržan je od EU, prekogranične saradnje sa Albanijom, nosilac projekta opština Ulcinj, dok je partner Monitoring Group Ulcinj. Glavni cilj projekta je doprinjeti zapošljivosti žena, posebno onih iz ruralnih područja, korišćenjem poljoprivrednog potencijala dviju zemalja.

Dautović ističe da udruženje preduzetnica Crne Gore želi da transferom iskustva i znanja utiče na tu ciljnu grupu, kao i da ,,dopuni turističku ponudu Ulcinja ponudom ovih vrijednih žena iz ruralnog  područja “.

-Rad sa ovom grupom žena je velika satisfakcija i čast. Žene su jako ozbiljno pristupile projektu, s različitim idejama. Zainteresovane su za izradu biznis plana i sve edukativne aktivnosti ovog projekta. Shvatile su značaj svog potencijala i da ga mogu iskoristiti i upotpuniti turističku ponudu ruralnog turizma. Kroz osnivanje udruženja mogu zajednički nastupati na sajmovima i prezentovati turistima i lokalnom stanovništvu svoje proizvode – rekla je Dautović.

U okviru projekta, učesnice su imale kurs kompjutera, engleskog  jezika, dva studijska putovanja i 12 treninga u Ulcinju.  Podsjećanja radi, ciljne grupe projekta su: nezaposlene žene, ruralna zajednica, relevantni poslovi (hoteli, restorani, tržišta), lokalne vlasti i druge relevantne institucije.Očekivani rezultati projekta su: povećane šanse za zapošljivost žena, povećani kapaciteti žena, povećana podrška ženama, povećanje radno intenzivnih i ekonomskih inicijativa, integracija prekograničnih tržišta rada, lokalne vlasti uključene u rad na realizaciji zajedničkih instrumenata, olakšavajući proces promocije ženskog rada i proizvoda u prekograničnim područjima.

Prva faza projekta  podrazumijevala je identifikovanje žena, lobiranje za njih, njihova registracija za učešće. Druga faza je akcenat stavila na edukativni stručni program. Na raspolaganju su bili najbolji mentori odnosno predavači (inžinjeri agronomije). Sada je na snazi treća faza koja podrazumijeva organizovanje sajma i završnu konferenciju. Žene imaju razne ideje, komentare i sugestije. Za većinu njih, ovo su bili prvi treninzi u životu, po prvi put da idu negde zajedno i druže se sa drugim ženama.

 

Ostavite komentar