Podrška i saradnja između američke ambasade i Udruženja preduzetnica Crne Gore

 

Vjerovatno da postoje barijere u zakonskoj regulativi kao i s finansijama, međutim mnogo veći  problem je kulturološka odnosno tradicionalna sredina u kojoj žene treba da otpočnu svoj biznis. Njihova ideja je teže prihvaćena, prvo od porodice odnosno partnera pa onda i društva. Možda je to, ipak veći problem nego što je zakonska regulativa, složili su se predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore i vlasnica agencije za nekretnine ,,Millennium“ Edita Dautović i zamjenik šefa političko – ekonomske sekcije iz Ambasade SAD-e, Kajl Hačer juče u prostorijama agencije ,,Millennium“.

– Imovina koja se prenosi na muškog člana domaćinstva je veliki problem jer žene koje kreću u preduzetničke vode nemaju imovinu koja se vodi na njihovo ime pa ne mogu da uzimaju kredite. Prema nezvaničnim podacima, dva posto žena u Podgorici ima imovinu na svoje ime, dok  je u cijeloj Crnoj Gori njih četiri posto. To su uglavnom  vikendice  – rekla je Dautović.

Edita Dautović i Kajl Hačer

Ona je podsjetila da Udruženje preduzetnica Crne Gore ima više od 150 članica. Prema njenim riječima, preduzetnice podržavaju i kroz razne projekte.

-Aktuelan je projekat koji je odobrilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava „Ja znam“  ekonomsko osnaživanje ženske populacije i njihovo umrežavanje, a čija je ciljna grupa 20 preduzetnica odnosno žena koje žele da startuju s privatnim biznisom. Kroz nekoliko modula, počev od toga kako osnovati preduzeće, na koje sve administrativne prepreke mogu naići do toga kako razraditi svoju ideju i kako doći do finansijskih sredstava.Takođe, imali smo i projekat ,,Kreativna industrija i preduzetništvo“ koja ima  zadatak da  mapira žene koje su tradiciju  i  nasleđe utkale  u autentične  kreativne proizvode, gdje nam je fokus bilo 30 žena koje se bave  kreativnim stvarima i koje nijesu registrovane već to rade iz hobija. Vremenom, njihova vještina je dala  naznake da to može postati preduzetnička priča. Tražimo module kako bi one zaštitile svoje proizvode i kako bi se registrovale – rekla je Dautović.

Ona je podsjetila da Udruženje preduzetnica Crne Gore ima saradnju sa agencijom ,,Millennium“  koja obavlja tri djelatnosti.

-Prva, njena osnovna djelatnost – promet nekretnina odnosno zastupanje u kupoprodajnom odnosu, zatim računovodstvo poresko i finansijsko savjetovanje i knjigovođstvo. Kroz taj odnos sporazuma, ove godine imamo 10 preduzetnica kojima besplatno dajemo računovodstvene, knjigovodstvene i mentorske usluge .Preduzetnice su iz različitih sektora. Kada je Udruženje preduzetnica Crne Gore zaživjelo, najviše je preduzetnica bilo iz umjetničkog zanatstva, ali sada imamo razne usluge. Naše preduzetnice se bave organizovanjem, turističkim agencijama, računovodstvenim, marketingom kao i mnogim drugim djelatnostima – kazala je Dautović.

Ona je istakla da podržavaju i nevladine organizacije koje su skoncentrisane na osobe sa invaliditetom.

-Na sjeveru Crne Gore realizovale smo projekat ,,Vjerujem da mogu“ koji  je radio s licima s invaliditetom. Tu je stavljen akcenat da u projektu bude više od 50 posto žena. Bliži nam se i konferencija ,,Moć žene“, sedma po redu, koja će se održati 17. maja, a čija će ovogodišnja tema biti mediji i žensko preduzetništvo – objasnila je Dautović.

Zamjenik šefa političko – ekonomske sekcije, Kajl Hačer istakao je da je njihov fokus preduzetništvo kao važan segmenat poslovnog razvoja jedne države.

-Kroz razne programe želimo da unaprijedimo različite tehnologije u biznisu. Pokušavamo da prepoznamo ono što pomaže ili sputava preduzetništvo.Sarađujemo s američkom privrednom komorom koja se dotiče razvoja biznisa u Crnoj Gori. Kroz različite saradnje s predstavnicima Vlade i ministarstvima, američka komora daje predloge kako određena zakonska regulativa da prevaziđe eventualne barijere. Prepoznajući preduzetništvo kao važan segment za razvoj jednog društva, razmišljamo o organizovanju različitih događaja koji bi pomogli njegovom daljem razvijanju. Raspoloženi smo da angažujemo eksperte u oblastima za koje su zainteresovane članice druženja preduzetnica Crne Gore i da uradimo On – line predavanja u prostorijama Glavnog grada. Radujemo se budućoj saradnji – zaključio je Hačer.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar