KREDITNI REJTING „A“ SA STABILNIM SREDNJOROČNIM IZGLEDIMA

Bonitetna agencija AM Best ponovo je potvrdila bonitetnu ocjenu financijske snage Zavarovalnice Triglav i Pozavarovalnice Triglav Re na „A“ (odlično) i dugoročni kreditni rejting „A“ na redovnom godišnjem pregledu. Kreditni rejting obje kompanije ima stabilnu srednjoročnu prognozu, što izražava očekivanje agencije da Triglav zadrži svoj stabilan finansijski položaj, uspješno poslovanje i vodeću tržišnu poziciju u Sloveniji i regiji u kojoj je Grupa prisutna, u srednjoročnom razdoblju.

Prema AM Best-u, finansijski položaj i poslovanje Triglav Grupe je snažno, dok je uticaj poslovnog profila i većinskog vlasništva na kreditni rejting neutralan. Dalje ističe da je upravljanje rizikom preduzeća u grupi Triglav razvijeno i primjereno operativnom obimu i složenosti poslovanja.

Procjena vrlo zdravog finansijskog položaja temelji se na rizičnoj kapitalizaciji grupe Triglav, koja je na najjačem nivou. Prema agenciji, Grupa ima konzervativni pristup politici rezervi te ima dobar stepen finansijske fleksibilnosti sa pristupom tržištu dionica i obveznica, što se odrazilo i na ovogodišnju emisiju podređenih obveznica.

Iz Agencije navode da dobri poslovni rezultati Grupe Triglav posljednjih godina proizlaze iz izvrsnog tehničkog rezultata neživotnih osiguranja na domaćem tržištu i zdravim prihodima od ulaganja. Agencija smatra da na poslovanje još uvijek utiču niske kamatne stope, stanje u segmentu životnih osiguranja i vrlo intenzivni konkurentski tržišni uslovi u regiji u kojoj je prisutna Grupa. Agencija ističe prednosti vodeće pozicije Grupe Triglav na slovenskom tržištu i u regiji. Navodi da Triglav ima raznoliku poslovnu strukturu, kako u smislu proizvoda tako i u geografskom pogledu. Takođe navodi da Triglav poboljšava svoje poslovanje na tržištima van Slovenije povećavajući volumen i aktivno tražeći dodatne prodajne kanale koji su isplativiji.

AM Best potvrđuje visoki kreditni rejting za Pozavarovalnicu Triglav Re, te je naglasio njenu strateški važnu ulogu reosiguravača svih kćerinskih društava Grupe Triglav.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar