U PLANTAŽAMA POVEĆANI PRIHODI

Na drugoj redovnoj sjednici Odbora direktora kompanije „13 jul-Plantaže“ a.d., održanoj 30. jula tekuće godine, razmatrani su rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci. Prema izvještajima o poslovanju, Kompanija je za prvih šest mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 9,7 mil. €, što je 4% više u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu su veći za 5%. Prodajom flaširanih proizvoda (vina i rakija) na domaćem tržištu, ostvaren je prihod od 4,5 mil. € što je 3% više u odnosu na prethodnu i na nivou plana za 2019. godinu. Prihodi od usluga u iznosu od 0,5 mil.€ su veći za 102% u odnosu na prethodnu godinu i 29% veći u odnosu na plan.

Ukupni troškovi za prvih 6 mjeseci tekuće godine iznose 15,2 mil €. U prvoj polovini godine, periodu u kojem poljoprivredni sistemi zbog sezonskog karaktera proizvodnje bilježe veće rashode od ostvarenih prihoda, Kompanija je zabilježila gubitak. Rast troškova uslovili su: povećani inputi sa tržišta i obim proizvodnje, teška poljoprivredna godina imajući u vidu da su nepovoljne vremenske prilike, ekstremno velika koločina padavina i grad, uslovili rast troškova zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju, kao i problemi u obezbjeđivanju kvalifikovane radne snage. Zbog povećanih inputa sa tržišta, najveći rast bilježe troškovi repromaterijala kao rezultat zanačajno većeg obima flaširanja od gotovo 80% u odnosu na prethodnu godinu. 

Kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe, krajem trećeg kvartala, slijedi faza stabilizacije bilansa i ulazi se u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti odnosno profita. 

Ostavite komentar