OYKOS DEVELOPMENT: Prijave za akademiju profesionalne obuke u oblasti IT za mlade do 5. oktobra

 

Kompanija Oykos Development u saradnji sa klijentima iz USA i Njemačke, formirala je fond za školu-akademiju profesionalne obuke u oblasti IT za mlade u Crnoj Gori. Akademija je namijenjena mladima od 14 do 30 godina, a prijave traju do 5. oktobra.

Kako piše MNE magazin, Oykos Development je, iako od skoro na tržištu Crne Gore, donijela novitete i osvježenje na lokalnu IT scenu – saradnjom sa inostranim partnerima i lokalnom IT zajednicom i organizacijom naprednih programerskih obuka. Glavne djelatnosti Oykos Development su dizajn, arhitektura, projektovanje, implementacija i razvoj softverskih proizvoda – native i web aplikacija – u službi rasta i razvoja malih, srednjih i korporacijskih biznisa, unapređivanja socijalnih, zdravstvenih, edukativnih i ostalih društvenih procesa upotrebom modernih alata. Kompanija se fokusira na izvoznu djelatnost i potrebe tehnološki naprednih kompanija. Jedan od prioriteta usmjeren je ka poboljšanju kvaliteta edukacije prvenstveno u oblasti  IT-a, ali i u svim ostalim.

Foto: Privatna arhiva

-Riječ je o akademiji koja ima sopstveni program za različite nivoe kurseva  (predznanja ili već stečenog znanja) iz najsavremenijih oblasti profesije kojom se bavimo i za koje nam trebaju nove kolege. Ovo je još jedan početak onoga što zovemo Oykos Development Hub, entiteta koji će mladima omogućiti brz, olakšan i efikasan ulazak u naš i vaš posao, bez potrebe da odlaze u inostranstvo, bez sumnjivih (ponekad i ne mnogo značajnih) licenci i dugih kurseva koji previše koštaju. S tim u vezi  želimo da stvari podignemo na najzdravijem temelju – vrijednosti ljudskog života i vrijednosti kvalitetnog praktičnog obrazovanja. Obuka u oblasti IT-a je prilično skupa u odnosu na druge vrste školovanja. Zbog toga je, nažalost, mnogima u našoj državi nedostupna. Međutim, naši partneri su odobrili snižene cijene ove obuke za našu zemlju (u odnosu na ono što nude na tržištima drugih zemalja) i to je prilika da ovo obrazovanje dovedemo u Crnu Goru – kazao je Filip Anđelić, izvršni direktor Oykos Development.

Foto: Privatna arhiva

On je pojasnio da se Oykos Development bavi uslugama konsaltinga i developmenta na polju mobile i web aplikacija. Takođe posreduju, između kompanija koje ih angažuju, HR stručnjaka i agencija, ali i direktno zapošljavaju pojedince za potrebe projekata koje rade.

Govoreći o kursevima, Anđelić kaže da je ovaj program obuke već počeo u zemljama regiona, ali i u državama kao što su USA i Kina.

– Moja želja je da Crna Gora ovog puta ne bude izostavljena, već da mlađim građanima pružimo priliku da uđu u moderne tekovine tehnološke revolucije i dobiju uslove, znanje i poslove koje sam ja morao da stičem godinama u brojnim državama. Naša fondacija za pokretanje pomenute obuke je prije svega usmjerena ka ljudima-pojašnjava Anđelić.

-Kursevi  su zamišljeni i podijeljeni u četiri nivoa koji su simbolično obilježeni bojama – bijeli, plavi, crveni i crni, od kojih bijeli podrazumijeva početni nivo gdje nije obavezno početno, odnosno opšte znanje iz oblasti IT sektora – programiranja, dok crni predstavlja veoma ozbiljan i zahtjevan nivo koji podrazumijeva već stečeno znanje  iz ove oblasti. Krajni rok prijave je do 5. oktobra. Sve informacije u vezi sa prijavama i aplikacijama mogu se dobiti na sajtu oykos.me/hub  ili na mail contact@oykos.me.

Foto: Privatna arhiva

-Imajući u vidu da je ovo druga po redu sezona škole programiranja i da smo prvog puta stipendirali 15 polaznika, tim Oykos Development – a se odlučio da duplira broj stipendiranih polaznika. Vjerujemo da će ova naša odluka uroditi plodom i da ćemo iznjedriti veliki broj kvalitetnog i edukovanog kadra iz IT oblasti-ističe Anđelić.

Oykos Development Hub će, kaže, imati za cilj da podrži već postojeće obrazovne institucije i finansijski pomogne državnim i privatnim edukativnim centrima, kroz dijeljenje profita i nepovratne donacije. Međutim, da bi ovaj veliki projekat uspio, biće potrebna podrška i pomoć brojnih ustanova i dobronamjernih pojedinaca-naveo je on.

Anđelić ukazuje na to da obrazovanje koje omogućavaju nije zamjena za fakultet. Ono je usko specijalizovano, vremenski efikasno, iskustvom oblikovano obrazovanje koje za cilj ima više stvari:

-omogućiti širokom spektru mladih ljudi da sruši predrasude o programiranju  (da je samo za genijalce), kroz jasne i jednostavne, a opet napredne i savremene instrukcije i informacije;

-usmjerenim poučavanjem smanjiti vrijeme potrebno da se usvoje neophodne vještine i znanja neophodna da se počne sa radom;

– programerski posao je dinamičan i veoma obuhvatan, pa pojedinac koji sam uđe u taj univerzum osjeća se izgubljeno-mi smo tu da pokažemo put;

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...

Ostavite komentar