Novi uspjeh projekta ,,Beeand.me” na konferenciji ,,Pioneers”

#Beeandme #Pioneers #startup #ElmaHot #AlijaDervić

Za kratko vrijeme pobjednici jednog od startap vikenda u Crnoj Gori, koje organizuje digitalna zajednica Digitalizuj.me studenti Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici Elma Hot i Alija Dervić sa projektom ,,Beeand.me” – ,,pametne košnice”, koji predviđa primjenu novih tehnologija u pčelarstvu, skrenuli su pažnju međunarodne stručne javnosti. 

16.03.2017 Bonn Telekom Forum NB-IOT Prototyping HUB Summit/ Freigabe nur fuer interne redaktionelle Verwendung ! Keine Freigabe fuer Werbung oder externe Veroeffentlichung !
16.03.2017 Bonn Telekom Forum NB-IOT Prototyping HUB Summit

Nakon zapaženog uspjeha na glavnom ,,WARP” događaju u Krakovu (od 14. do 20. maja), kada je njihov startap odabran među 12 najboljih startapa Evrope, došao je red i na konferenciju ,,Pioneers” koja je održana 1. i 2. juna u Beču, gdje je inovativni projekat naših studenata od 500 ponuđenih svrstan u pet onih koje treba vidjeti na konferenciji, prema izboru inostranih časopisa. Šta za ovaj mladi tim predstavlja dosadašnji uspjeh, u kojoj fazi razvoja je projekat ,,pametnih košnica”, za portal Crna Gora, priča Elma Hot koja je u ovom inovativnom projektu bila zadužena za softvere tj. android i web aplikaciju i programiranje prototipa.

beeandme

-Trenutno stanje BeeAnd.me tima je pilot projekat. Nakon osnivanja firme početkom ove godine u Beču, sada smo u fazi testiranja proizvoda. Ovu sezonu u timu zovemo sezonom učenja jer na osnovu povratnih informacija učimo i unaprjeđujemo proizvod. Pilot je počeo i obuhvata više od 50 lokacija u Austriji, nekoliko lokacija u San Francisku i naravno u Crnoj Gori kod mog djeda. U proizvod ulažemo sve, tim marljivo radi, novac se najvećim dijelom za sada ulaže u hardver i unaprjeđenje istog- kazala je Elma Hot.

IMG_20170601_113847

Istakla je da iza uspjeha koji su za kratko vrijeme postigli stoji veliki rad, trud, želja i strast.

– U suštini ni jedan startaper sa sigurnošću ne može reći kako i zašto su se neke kockice sklopile. Svi će vam potvrditi da su poznanstva jako, jako, jako bitna. Naš primjer to dokazuje, poznanstva koja stičemo na različitim događajima, konferencijama, takmičenjima su neprocjenjiva- kazala je naša sagovornica.

Na pitanje portala Crna Gora kada će zvanično izaći na tržište ona odgovara:

-Mi sada imamo pilot projekat, dakle mi smo u fazi ulaganja i spremanja za izlazak na tržište za sljedeću godinu – otkrila je Hot.

16.03.2017 Bonn Telekom Forum NB-IOT Prototyping HUB Summit/ Freigabe nur fuer interne redaktionelle Verwendung ! Keine Freigabe fuer Werbung oder externe Veroeffentlichung !
16.03.2017 Bonn Telekom Forum NB-IOT Prototyping HUB Summit

Dodaje da nijesu mogli da sanjaju da će iz studentskih klupa, krenuti sa idejom o kojoj su na prestižnom CeBITu godinu dana kasnije razgovarajli  CEO Deutsche Telekoma Timotheus Hoettgesi, premijer Japana Shinzo Abe i kancelarka Njemačke Angela Merkel. Za kraj razgovora ona je dala  preporuku mladim ljudima kako da krenu u realizaciju neke svoje startap ideje.

-Mlade ljude bih zamolila da ne troše svoju mladost na gluposti. Uvijek treba da vjeruju u svoje snove. A za sva pitanja, za motivaciju, za savjete mogu da se jave ljudima iz Digitalizuj.me koji su meni i Aliji mnogo pomogli. Alija i ja ćemo uvijek odvojiti vrijeme za mlade ljude koji imaju pitanja vezana za startap, fakultet i slično, mogu nas naći na Facebooku na primjer- poručila je Elma Hot.

18954805_470134253339108_3705988748165919050_o

_____________________________________________________________________
Elma: Ideja je da dovedemo novu tehnologiju u pčelarstvo. Pčelari košnice drže ljeti na udaljenim mjestim, na planinama obično. U tom periodu košnice su nedostupne pčelarima i pčelari su primorani da troše vrijeme i novac kako bi ih posjetili. Mi ćemo im omogućiti da dobiju sve potrebne informacije o svojim pčelama u vremenskim periodima koji same odaberu. Informacije ćemo skupljati senzorima (temperatura, vlažnost, težina košnica, aktivnost pčela….) i slati pčelelarima SMS-om, kroz web aplikaciju i kroz Android aplikaciju.
_______________________________________________________________

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ostavite komentar