Farmaceuti nijesu u prioritetnoj grupi za vakcinaciju

 

Farmaceutska Komora Crne Gore je, kao dio zdravstvenog sistema, iskazala spremnost da, u skladu sa svojom nadležnošću i propisima koji regulišu farmaceutsku oblast, doprinese zaštiti građana od širenja pandemije COVID 19. Farmaceuti se ne nalaze u prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

Direktorica Farmaceutske Komore Crne Gore, Milanka Žugić je istakla da konkretne odgovore od institucija Ministarstva zdravlja nijesu dobili, dok ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ističe da je plan imunizacije u nadležnosti nacionalne komisije za imunizaciju NITAG.

Foto: vlg – media ru

Podsjetimo, krajem 2020. godine svim apotekama i veledrogerijama upućen je dopis da se zaposleni izjasne da li žele da se vakcinišu. Nakon povratne informacije iz Farmaceutske Komore Crne Gore obavijestili su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje o broju zainteresovanih zdravstvenih radnika o vakcinaciji.Tim povodom, dobili su obećanje da će biti obaviješteni čim bude završen Plan vakcinacije.

-Direktorica Komore Milanka Žugić ističe da ih tim povodom dalje niko nije kontaktirao.

Tri dopisa su upućena doktoru epidemiologu koji je glavni za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje.Takođe, četiri dopisa direktoru Instituta za javno zdravlje Igoru Galiću, kao i dvije urgencije ministarki zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Pisma sa  našim molbama i žalbama usmjerili smo i premijeru Zdravku Krivokapiću i njegov odgovor je izostao – objasnila je Žugić za Gradski radio.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ističe da o nacionalnom planu za imunizaciju kao i korekciju prioritetnih grupa odlučuje NITAG, na čijem čelu se nalazi doktor Dragan Laušević.

-Eventualne korekcije i dodavanje grupa u prioritetne, obavlja se na sastancima NITAGna, a zahtjevi se šalju njima na dalje razmatranje – kaže Borovinić Bojović.

U Farmaceutskoj Komori Crne Gore imaju informaciju da su se pojedini farmaceuti izabranom doktoru javili mejlom sa naznakom da su farmaceuti, nakon čega su ubrzo pozvani na vakcinaciju.

-Nezamislivo je da kolege obolijevaju, a da nijesu u grupi prioriteta da prime vakcinu –poručili su iz Farmaceutske Komore.

Oni apeluju na sve kolege i građane da se kod izabranog ljekara ili elektronskim putem prijave za vakcinaciju.

 

 

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...

Ostavite komentar