Edita DAUTOVIĆ: Nađite liderku u sebi i oslobodite je

 

RAZGOVARALA: Milanka Ćorović

 

USPJEH JE UVIJEK DIJETE SMJELOSTI (Voltaire)

Hrabre žene žive svoj život. One imaju tačnu smjernicu, jasnu viziju, želju, ciljeve do kojih koračaju odlučno i ne prezaju se da ih ostvare. To su one koje neuspjeh ne demotiviše, već iz njih nauče mnogo i nastave put ka ostvarenju svoje misije. I baš takve karakteristike krase moju današnju sagovornicu, vlasnicu agencije za nekretnine „Millennium“ i predsjednicu nevladine organizacije „Udruženje preduzetnica Crne Gore“, organizacije koja u velikoj mjeri doprinosi razvoju ženskog biznisa, ali i podizanju svijesti o značaju uključivanja žena u privredne tokove.

Edita je dala veliki doprinos razvijanju preduzetništva u našoj zemlji, kako svojim naučno istraživačkim radom kroz brojne panel diskusije, tako i kroz magistarski rad koji je baziran na teorijskom istraživanju i praktičnom iskustvu kao i kroz mnogobrojne naučne radove u zemlji i inostranstvu. 

U intervjuu koji slijedi Edita govori o Udruženju, porastu broja žena u biznisu i o tome šta je najvažnije da žena u biznisu posjeduje.

Sagovornica portala Crna Gora: Edita Dautović FOTO: Darko Jovanović, slikano za ,,Gracija Me“

 ,,Da bi uspjeli u poslu budite smjeli, budite drugačiji i budite prvi(Marchant). Kako je počela Vaša preduzetnička priča. Kada se u Vama, kao iz gore citirane misli, pojavila smjelost da zakoračite u privatni biznis?

S obzirom da potičem iz preduzetničke porodice, oduvjek sam znala da ću imati svoj biznis i osnovati preduzeće. Bilo je samo  pitanje vremena i izbora onoga što će za mene predstavljati fokus poslovanja. Pripravnički staž sam odradila u agenciji koja se bavila prometom nekretnina i posao mi se svidio. Prepoznala sam da mogu samostalno da obavljam taj posao, jer sam imala smisla za rukovođenje i organizovanje posla.

Nakon tri godine rada kod privatnika odlučila sam da pokrenem sopstveni biznis. Znala sam da mogu više, drugačije  i da imam dovoljno znanja, iskustva, ali i svojih ideja. U početku to je bilo samozapošljavanje, radila sam i borila se na tržištu samostalno. U tom periodu, svi su bili ravnopravni na tržišnoj utakmici male privrede, a ja nijesam imala te pozitivne diskiminativne benefite koje uživaju mlade preduzetnice danas.

Biznis sam pokrenula iz izazova, možda nijesam toliko bila svjesna u šta sam se upustila. Vremenom sam shvatila da mogu da imam saradnike pa sam krenula kao poslodavac i to traje već trinaest godina.

Vlasnica ste agencije za nekretnine ,,Millennium. U posao ste ušli isključivo vlastitim snagama, a danas ste uspješna preduzetnica. Šta je najvažnije da žena u biznisu posjeduje. Koliko je teško breme koje ona nosi?

Upornost, jasna vizija i želja da budem samostalna u svom poslovanju predstavljaju snagu koja me pokreće i danas. Da bi bio uspješan, neko ko vodi preduzeće, nebitno da li je to žena ili muškarac, treba i mora imati znanja za donošenje dobrih poslovnih odluka,  izražene komunikacijske vještine i umjeće rada sa ljudima.

FOTO: Dragana Draganović, Digital Dream Foto Studio

Poslujete više od 13 godina. Koji su bili najveći problemi sa kojima ste se susreli. Da li je ženama dodatno teže jer su žene imajući u vidu da živimo u, još uvijek, tradicionalnim društvima?

U Crnoj Gori još uvjek negdje favorizujemo muškarce kako u privatnoj, tako i u poslovnoj sferi. Ipak, ne mogu da ne primijetim da sve više žena preuzima liderske pozicije. Kompanije zapošljavaju sve više žena na rukovodećim funkcijama. One danas posjeduju samopouzdanje, vjeruju u sebe, dobro su organizovane i spremne su da se suoče s problemima.

Svijest Crnogoraca se polako mijenja, ali će kod nas žena preći teži put u odnosu na kolegu i na svojim leđima nosiće ne samo teret poslovanja, već  i  obaveze koje se odnose na porodicu i dom. Ukoliko želimo da  uspijemo kao društvo, moramo izaći iz patrijarhalnih okvira, prevazići stereotipe o podjeli posla i prestati da učimo djecu koji su muški a koji ženski poslovi.  Za sada, stanje je takvo da se žene mogu osloniti samo ne sebe.

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Ženska solidarnost postoji i što je žena uspješnija, to je više spremna da pruži ruku i  podršku. To je i razlog što su se uspješne žene 2009. godine udružile i osnovale ,,Udruženje preduzetnica Crne Gore”. Željele smo da promocijom uspješnih primjera crnogorskih preduzetnica unaprijedimo ambijent za žensko preduzetništvo i  motivišemo žene da pokrenu sopstveni biznis.

Udruženja je okupilo više od 150 uspješnih žena koje zajednički teže da unaprijede svoj položaj. Udruženje se nesebično bavi jačanjem kapaciteta i pružanjem informacija koje su ženama neophodne za započinjanje i razvoj spostvene biznis ideje. Smatramo da bi se žene, u poslovnom svijetu, trebale više udruživati i oslanjati jedna na drugu umjesto da se doživljavaju kao konkurencija. Jedino tako možemo stvarati pozitivan poslovni ambijent u kojem umjesto predrasuda kvalitet žena dolaze do izražaja.

Predsjednica ste Udruženja preduzetnica Crne Gore koje 2. marta slavi deceniju postojanja. Da li možete da nam otkrijete kako ćete obilježiti deceniju postojanja Udruženja?

Obilježićemo događaj na način kako nama kao prvoj poslodavačkoj organizaciji za razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori i dolikuje. Biće nam čast i zadovoljstvo da desetogodišnji jubilej proslavimo prvenstveno sa našim preduzetnicama, partnerima na projektima, institucijama koje su sa nama sve ove godine, donatorima domaćim i stranim, ambasadama, regionalnim mrežama, međunarodnim stranim organizacijama, civilinim sektorom, diplomatama u Crnoj Gori, saradnicima, prijateljima, sponzorima događaja kao i učesnicima same manifestacije.

Uzela sam za slobodu da taksativno pobrojim sve interesne grupe i pojedince sa kojima smo sarađivali sve ove godine. Sam događaj će biti u vinskom podrumu ,,Šipčanik”, drugog  marta u 20 časova. Očekuje nas bogat program. Intezivno radimo na tome.

Nakon proslave decenije rada Udruženja, 17. maja organizujete međunarodnu konferenciju ,,Moć žene, osmu  po redu. Šta je cilj konferencije, o čemu ćete sve diskutovati?

,,Udruženje preduzetnica Crne Gore” od 2013. godine organizuje, u trećem petku maja, međunarodnu konferenciju „Moć žene“ kojom se obilježava Svjetski dan ženskog preduzetništva. Konferencija, pored žena u biznisu i privredi, okuplja i donosioce političkih i društvenih odluka u zemlji i regionu.

Sama konferencija obuhvata panel diskusije i B2B sastanke žena iz regiona, a praćena je sajmom ženskog preduzetništa i dodjelom nagrada uspješnim preduzetnicama, institucijama i pojedincima koji podstiču razvoj ženskog preduzetništva.

Konferencija podstiče i jačanje i umrežavanje žena regiona, promoviše žensko preduzetništvo, zagovara veće učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede, o alternativama i povezivanju tržišta, dobrim primjerima i praksama preduzetništva i jačanju kapaciteta poslovnih organizacija koje se bave ženskim preduzetništvom.

Koliko su danas žene odvažne, u odnosu na recimo 10, 15 godina iza nas, da pokrenu biznise umjesto da traže posao?

Odvažnost je osobina koju duboko poštujem u poslovanju, jer ona mora uvjek biti prisutna prilikom rješavanja problema i donošenja odluka. U Crnoj Gori trenutno posluje druga, možda čak u nekim zanimanjima i prva generacija preduzetnica koja je imala odvažnosti i snage da pokrene biznis na svoje ime i da iza njega stoji. Svakako da je danas stanje bolje, ali se i dalje moraju boriti za svoje pozicije i položaj u društvu jer čine 51,6 posto ukupnog stanovništva, ogroman su potencijal da Crna Gora nije toga ni svjesna.

Šta savjetujete ženama koje sada kreću u preduzetničke vode?

Odluka da krenu u preduzetničke vode je najteža i često je praćena osporavanjem i slabom podrškom najbližih i okoline. Kad je jednom donesu, savjetujem im da budu uporne i  hrabre. Da stoje iza nje. Da svoju energiju fokusiraju na bitne stvari  i ljude. U poslu moraju imati snage da  nakon greške ustanu. Uspješna žena će se potruditi  da greške ne ponovi.  I da – ono što meni niko nije rekao kada sam počinjala, a trebalo je ,,Pitaj i traži podršku od onih koji ti mogu pomoći. Vjeruj mi, nije sramota”. Udruženje preduzetnica je otvoreno da im na tom putu pomogne, kako bi i one jednog dana bile one koje pomažu.

Ostale članke/kolumne Milanke Ćorović možete pogledati ovdje http://crna.gora.me/author/mila/

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...

Ostavite komentar