Završene zimske kotorske fešte

Tradicionalne zimske kotorske karnevalske fešte 2018, završene su juče velikom karnevalskom povorkom i spaljivanjem krivca za sve nevolje kotorana u prošloj godini.

.

U prisustvu nekoliko hiljada posjetilaca, karnevalska povorka, na čelu sa kapom karnevala, krenula je od zgrade bivšeg hotela „Fjord“.

Glavnom gradskom saobraćajnicom prodefilovale su brojne grupne i pojedinačne maske sa svojim porukama, predvođene gradskom muzikom iz Đenovića i mažoretkama Fešta.

U povorci je bilo oko 20 karnevalskih grupa, uz kotorsku Gradsku muziku i mažoretke Alisa i Lili iz Herceg Novog.

Posebnu pažnju privukao je veliki broj maškarane djece iz dječijih vrtića „Radost“ i „Osmijeh“, Osnovne škole „Njegoš“, kotorskog Resursnog centra, škole iz Radanovića, kao i djece iz Romskom obrazovnog fonda iz Podgorice.

Ovogodišnju povorku obogatili su Pančevački karneval i gosti iz Novog Sada, kojima su dodijeljene plakete za učešće.

.

Suđenje karnevalu je bilo na glavnom gradskom trgu, a spaljivanje, tradicionalno, na Maceu. Goste su zabavljali Tri kvarta i Who see, a atmosferu su dodatno zagrijali TERRAROSSI

„Žiri koji je radio u istom sastavu kao i za veliki maskenbal, nije mjenjao odluku koju je donio na maskenbalu, tako da je pehar za treće mjesto pripalo „Musketarima“ iz Pančeva, drugo karnevalskoj grupi Karampana za masku DZZZŠ (Zebre) i prvo karnevalskoj grupi „Za dešpet“ i maski pod nazivom „Always and forever“ (500 godina karnevala), poručili su organizatori.

Organizator Tradicionalnih kotorskih zimskih karnevalskih fešti – JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ odlučio je da učesnicima povorke – mažoret klubu „Lili“ iz Herceg Novog i školama i vrtićima dodijeli pehare za učešće i doprinos karnevalskim feštama, a samim tim i nastavku viševjekovne kotorske tradicije.

Svečano uručenje biće u prostorijama Kulturnog centra u četvrtak 15. februara 2018. godina u 10 sati.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar