Započet Projekat regulacije Lima i Grnčara

#MilutinSimović #CrnaGoraSvjetskaBanka #EmanuelSalinas

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, i delegacija Svjetske banke (SB) na čelu sa novoizabranim šefom Kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Emanuelom Salinasom, ukazali su na značaj brzog početka realizacije projekta “Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu” kroz koji će za unapređenje korišćenja vodnih resursa Crnoj Gori biti na raspolaganju nešto više od 2,7 miliona dolara bespovratnih sredstava.

Izrazili zadovoljstvo zbog očekivanog brzog početka realizacije projekta: Sa sastanka

Iz Vlade je saopšteno da će dio sredstava, 470.000 eura, biti iskorišćen za izradu projektne dokumentacije za regulaciju rijeka Lim i Grnčar, koja podrazumijeva izradu geodetske podloge, hidrološke studije, hidrotehničkog rješenja regulacionih mjera i geoloških podloga.

„Nakon predstavljanja detalja projekta, Simović i Salinas izrazili su zadovoljstvo zbog očekivanog brzog početka realizacije ovog projekta“, navodi se u saopštenju.

Simović je, kako je saopšteno, zahvalio predstavncima SB na podršci i prepoznavanju potrebe Crne Gore da u dijelu zaštite vodotoka i stvaranja preduslova za dalje održivo korišćenje vodnih resursa i ocijenio da je projekat koji počinju da realizuju GEF-SB i Ministarstvo poljoprivrede značajan iskorak u ispunjavanju tog cilja.

„Za nastavak uspješne saradnje Crne Gore i SB u oblasti poljoprivrede dobru osnovu predstavljaju rezultati ostvareni kroz dosadašnji zajednički projekat usmjeren na razvoj institucija i jačanje crnogorske poljoprivrede (MIDAS)“, kazali su iz Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Na današnjem sastanku istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da se privodi kraju procedura ugovaranja novog projekta – MIDAS 2.

Saopšteno je da se tokom naredne nedjelje očekuje posjeta misije SB tokom koje će biti definisan detaljan koncept podrške, ali već sad se može najaviti da će biti finansijski izdašniji, nego prethodni MIDAS i da će obezbijediti podršku oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva.

Pozitivni efekti fiskalne konsolidacije

Na sastanku Simovića i delegacije SB je saopšteno da dosljedno sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije javnih finansija daje pozitivne efekte koji su vidljivi i u drugom kvartalu kroz veće ostvarenje prihoda, ali i kroz rast ekonomske aktivnosti.

„Svjetska banka, prepoznaje i podržava napore i rezultate Vlade Crne Gore u pravcu snaženja makroekonomske i finansijske stabilnosti, kako je naglasio visoki predstavnik Svjetske banke, i nastaviće da podržava Crnu Goru kroz finansijsku podršku, kao i kroz investicione projekte za realizaciju sektorskih politika“, kazali su iz Simovićevog kabineta.

Uspješna saradnja Vlade sa Svjetskom bankom na brojnim poljima: Salinas i Salinas

Simović je naglasio značaj i rezultate dugogodišnje uspješne saradnje sa Svjetskom bankom na brojnim poljima, a koja je rezultirala uspješnim projektima u oblastima energetike, poljoprivrede, životne sredine, zdravstva i obrazovanja.

„Posebno je istakao opredijeljenost Vlade da pored jačanja makroekonomske i finansijske stabilnosti unapređuje pristup ekonomskim šansama, zapošljavanje, snaženje podsticaja za rad i podršku razvoju preduzetništva kroz investicije i otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru, kao i na potrebu daljeg unapređenja održivosti životne sredine“, piše u saopštenju.

Takođe, kako se dodaje, tokom sastanka je napravljen presjek nove perspektive saradnje kroz buduće zajedničke projekte.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar