Задовољни туристи и домаћини

Као ниједне сезоне у посљедњих неколико година, на Жабљаку, средином јануара, има довољно снијега, лијепо је вријеме и може се рећи да је ова зима оправдала очекивања и највећих оптимиста. Рјеткост је да уочи новогодишњих и божићних празника снијега има довољно, а да све прође без мећаве, да раде ски лифтови, да се може шетати…

Odlična posjeta na Skijalištu Savin kuk (foto: TO Žabljak)

Што је најважније, снијег се ове године задржао током ђачког распуста, а минулих сезона највише га је било тек крајем јануара, у фебруару, па и касније. Директор скијалишта Савин кук Милутин Томић каже да су презадовољни посјетом.

„Овог викенда на нашем скијалишту је као у бајци.Биљежили смо одличну посјету и претходне неколике седмице, стазе су одлично припремљене, гости имају на располагању и неколика угоститељска објекта у подножју стаза, а као што је познато цијене су повољније за 20 одсто него лани. Ове зиме смо задовољни, одрадили смо на вријеме све неопходне припреме, снијега има довољно, а прогностичари најављују да ће бити још падавина – каже за Побједу Томић, додајући да су њихови најчешћи гости из Подгорице, са Приморја, али и осталих градова Црне Горе, те да су међу странцима најбројнији Срби, Албанци, Руси, Дубровчани…“, казао је Томић.

И у дурмиторском крају из године у годину све је популарније турно скијање и ходање на крпљама, ових дана је и на мањем скијалишту Јаворовача као у кошници. Тамо се више долази породично, више је дјеце и почетника на скијама. Минулих седам дана на Јаворовачи је, организовано, боравило и 40-ак дјеце која воле спортове на снијегу и којима су понуђене цјелодневне активности.

На Вучју снијега довољно за почетнике

На никшићком скијалишту Вучје нема довољно снијега на великој стази, због тога не ради ски лифт, па посљедњих неколико дана „прогледала“ је и цицибан стаза. Но, то не значи да почетници не могу уживати. Бројне су школе скијања у познатом излетишту, удаљеном 20 километара од Никшића, а међу њима и Јаворкова. Прије два дана стартовала је друга смјена почетника чувене скијашке школе ПСД Јаворак, а инструктори се надају да ће за који дан почети нове падавине. Стазе су добро припремљене у предсезони, између празника уживали су и најискуснији скијаши и бордери, што значи да треба само да обијели па да се настави успјешна зимска прича и на Вучју.

У Колашину највише Албанаца и Руса

Када су у суботу вече препуни паркинзи пред хотелима „Бјанка“ и „Шератон“, онда је јасно да се „малој вароши“ десио успјешан туристички викенд. Доста скијаша из Подгорице, са Приморја и из сусједних градова враћа се кући након дневног уживања на планини, док викенд аранжмане у хотелима углавном користе инострани гости међу којима је за сада највише Албанаца и Руса. Анђела Вуковић, директорица Ски центра Колашин 1450, каже да је овим викендом настављена добра посјета која траје још од децембра када је забиљежено неколико успјешних уводних децембарских викенда.

„Чињеница да смо у децембру имали четири међународне ФИС трке на Бјеласици је учинила да се потврди квалитет стаза које смо мјесецима марљиво припремали. Добар глас се далеко чуо, а ми смо у међувремену све снијежне падавине нашом механизацијом претварали у утабани скијашки снијег. Све стазе су у функцији и сви који воле скијање и планину могу да уживају на прави начин, а тако је било и овога викенда на Бјеласици“, казала је Вуковић.

Из управе Ски центра Колашин 1450 су недавно саопштили да је у првих десет дана јануара преко 15.000 скијаша уживало на стазама Бјеласице.

„Задовољни смо досадашњом посјетом и то је сатисфакција за напор који смо уложили, али и наклоност метео прилика које смо имали. И након прве и ударне декаде јануара посјећеност се наставља добрим ритмом и сигурно је да ова сезона, својим стартом, може да буде једна од најуспјешнијих скијашких сезона на Бјеласици. Трудићемо се да организујемо што више скијашких дана на Бјеласици и да сезоном „уђемо“ и у прољеће“, најавила је директорица Ски центра Колашин 1450.

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar