U pripremi sporazum sa NP Švarcvald

#Npcg #NpŠvarcvald

Nadzornik njemačkog Nacionalnog parka Švarcvald, Lukas Šmit, proteklih dana bio je u posjeti Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG). Cilj posjete bio je upoznavanje sa načinom funkcionisanja, organizacije i nastavljanja aktivnosti na unaprjeđenju saradnje između NPCG i NP Švarcvald, kao i razmjene iskustava.

Lukas Šmit na sastanku sa predstavnicima UO i NPCG

„Na sastanku koji je danas održan u Upravi NPCG, u susretu sa predsjednicom UO Azrom Vuković i direktorom JPNPCG Elvirom Klicom i njegovim saradnicima, nadzornik iz Njemačke je informisao o utiscima tokom boravka u NPCG, mogućnostima unaprijeđenja rada službi zaštite, kao i o prijedlozima koji mogu biti predmet budućih projekata između JPNPCG i NP Švarcvald“, saopšteno je iz NPCG.

Kako se navodi, posjeta predstavnika NP Švarcvald crnogorskim zaštićenim područjima doprinosi pospješivanju međunarodne saradnje i razvoju ideja u cilju osmišljavanja zajedničkih projekata iz oblasti zaštite, očuvanja i promocije zaštićenih područja.

Nadzornici i Lukas Šmit

Saopšteno je da je u pripremi Sporazum o saradnji između NPCG i NP Švarcvald kojim će se planirati studijske posjete, razmjena iskustava u radu službi zaštite, promocije i turizma.

Predstavnik NP Švarcvald je posjetio tri naša nacionalna paka – Skadarsko jezero, Biogradsku goru i Durmitor, gdje se susreo sa nadzornicima i predstavio način rada njemačke službe zaštite koja ima dvije kategorije nadzornika.

Šef Službe zaštite NP Biogradska gora Mile Rnković i nadzornik NP Švarcvald

„Jedna grupa nadzornika je zadužena za sporovođenje zakona i kontrolu prostora, dok je druga zadužena za saradnju sa posjetiocima i školama, i informisanje o turističkoj ponudi i važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti. U tom smislu, na sastanku u JPNPCG, bilo je takođe riječi o potrebama unaprjeđenja i načinima uspostavljanja modernog funkcionisanja Službi zaštite NPCG, po ugledu na evropske nacionalne parkove, kako bi iste bile spremne da na najbolji način odgovore sve većim očekivanjima“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici NPCG predložili da predstavnici NP Švarcvald u većem broju posjećuju NPCG u budućem periodu u cilju razvijanja saradnje i u drugim oblastima zaštite prirode.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar