Sekulić: Moramo graditi drugi blok

#PariskiSporazumOKlimi

Skupština Crne Gore usvojila je danas na Cetinju Predlog zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma.

Sporazum predviđa smanjenje emisije štetnih gasova za jos 30 odsto.

Istovremeno je otvoreno pitanje da li će primjena sporazuma zaustaviti projekat gradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

Poslanik DPS-a Predrag Skulić rekao je da drugi blok termoelektrane u Pljevljima „treba i moramo da gradimo“.

„Čini mi se da tu odluku Vlade Crne Gore niko ne može dovesti u pitanje, ni sa ekološkog, niti sa energetskog stanovišta. Sad imamo dovoljno razvijene ekološke standarde, da izgradnja drugog bloka će pomoći da se riješi pitanje zagađenja Pljevalja“, rekao je Sekulić na sjednici parlamenta.

Andrija Popović (LP) rekao je da smo u obavezi da podržimo Pariski sporazum. On je rekao da je osnovno pitanje blokira li se izgradnja drugog bloka termoelektrane.

Podsjećamo, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisao je 22. aprila prošle godine Pariski sporazum na svečanosti u organizaciji Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, u Njujorku.

Cma Gora se time, kako se navodi, založila da će smanjiti emisiju GHG (stabilizaciju gasova sa efektom staklene bašte) za najmanje 1.572 kilotona, na nivo od 3.667 kilotona ili manje.

Ovaj cilj se može postići razvojem industrijske tehnologije, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i modemizacijom energetskog sektora.

Kako se navodi u Predlogu zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma, imajući u vidu da je pitanje klimatskih promjena relativno nova tematika za Crnu Goru, bitno je istaci benefite potvrđivanjem ovog dokumenta.

Najznačajniji benefiti uključuju stvaranja klimatski otpornog i niskokarbonskog društva i mogućnost pomoći od razvijenih zemalja u pogledu finansiranja projekata i prenosa tehnologije.

„Crna Gora, potvrđivanjem Sporazuma učvršćuje svoj put ka učlanjenju u EU i potvrduje preuzetu obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama“, kaže se u obrazloženju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar