Šansa da se opravda ekološka država

#GrinHoum #JelenaMarojevićGalić

Poglavlje 27 se, i pored svih izazova, ne smije posmatrati kao opterećenje, jer uspješni pregovori u oblasti životne sredine daju priliku Crnoj Gori da opravda svoj ekološki status i poboljša uslove života građana, smatraju u Grin houmu.

Ilustracija

Program koordinator u toj nevladinoj organizaciji, Jelena Marojević Galić, kazala je da to što pregovaračko poglavlje 27 nije otvoreno u decembru, kako je bilo više puta najavljivano, nije iznenađenje za one koji su pažljivo pratili proces pregovora za to poglavlje.

Ona je podsjetila da je nakon predaje pregovaračke pozicije sredinom godine najavljivano skoro otvaranje tog poglavlja.

Međutim, kako je navela, već nakon prvih komentara Evropske komisije (EK) bilo je jasno da će Crna Gora morati uložiti više napora i unaprijediti značajno taj dokument, kako bi bio prihvatljiv kao zajednička pozicija i stav zemalja članica Evropske unije (EU)za otpočinjane pregovora.

„Kako se to nije desilo u nekom razumnom roku, već neko vrijeme bilo je izvjesno da planirana dinamika neće biti ispoštovana i da ovo pregovaračko poglavlje nece biti otvoreno u 2017. godini“, kazala je Marojević Galić agenciji MINA.

Ona je rekla da su, prema dostupnim informacijama, pregovori sa EK oko usaglašavanja pregovaračke pozicije u završnoj fazi, i realni su izgledi da će pregovori početi u 2018. godini.

„U svakom slučaju, ova faza pripreme za otvaranje samog poglavlja je izuzetno važna, i što u tom dijelu budemo realniji, objektivniji i iskreniji prije svega prema sebi, lakše ćemo završiti proces pregovora i uspješno zatvoriti poglavlje“, smatra Marojević Galić.

Često se, kako je navela, čuje za poglavlje 27 da je jedno od najobimnijih, najkompleksnijih i najskupljih poglavlja za pregovore.

„Pored svih izazova koje nosi, ovo poglavlje se nikako ne smije posmatrati kao prepreka i dodatno opterećenje, već naprotiv, uspješni pregovori u oblasti životne sredine daju priliku Crnoj Gori da opravda svoj ekološki status, poboljša uslove života građana i unaprijedi društvo u cjelini“, istakla je Marojević Galić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar