Odgodili demarkaciju do „nacionalnog konsenzusa“

Predsjedništvo Skupštine Kosova je odlučilo da se pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom ne nađe ni na dnevnom redu narednog skupštinskog zasijedanja, koje je zakazano za četvrtak.

Skupština Kosova (foto: Anadolija)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji smatra da će se pitanje demarkacije naći na dnevnom redu skupštine kada sazri politička scena i kada bude postignut nacionalni konsenzus, prenosi RTK2.

„Svi smo glasali da se odgodi demarkacija , osim LDK, čiji članovi su insistirali na sporazumu o demarkaciji. Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je odgođena do postizanja nacionalnog konsenzusa, koji zavisi od sazrijevanja političke scene”, rekao je Kadri Veselji.

Sastanak je održan dan uoči posjete crnogorskog premijera Duška Markovića Kosovu, koja će, kako smatra Veselji, imati samo pozitivnu stranu.

„Posjeta crnogorskog premijera Duška Markovića Kosovu potvrdiće dobre odnose Kosova i Crne Gore i mislim da demarkacija neće poremetiti odnose dvije zemlje koje imaju istu orijentaciju“, dodao je Veselji.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti je nakon sastanka Predsjedništva Skupštine rekao da je parlamentarna grupa na čijem je čelu zahtijevala da se demarkacija uvrsti u dnevni red skupštinskog zasijedanja, zakazanog za četvrtak.

„Prošlo je tri godine od kada je ovo pitanje pokrenuto. Mislim da se ovako više ne može nastaviti, Kosovu je potrebna nova vlada“, rekao je Hoti.

Iz Srpske liste su ranije izjavili da njihov prioritet nije ratifikacija Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, već osnivanje Zajednice srpskih opština. Za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom potrebna je dvotrećinska većina glasova u Skupštini Kosova.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar