Mjerenja radona temelj za stabilan sistem

Rezultati mjerenja radona u stanovima i kućama u Crnoj Gori predstavljaju temelj na kome se može graditi stabilan sistem zaštite stanovništva od tog radioaktivnog gasa.

.

To je saopšteno danas na konferenciji za novinare povodom završetka realizacije trogodišnjeg projekta „Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona”.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović je kazala da je jedan od razloga koji su bili opredjeljujući da se započne realizacija projekta naučna činjenica da od svih izvora jonizujućeg zračenja prirodnog porijekla, radioaktivni gas radon najviše doprinosi ozračenju stanovništva.

Govoreći o rezultatima projekta ona je navela da je procijenjeno da 7,4 odsto stanova, odnosno kuća ima koncentracije veće od 300 Bq/m3, što je maksimalna referentna vrijednost u Evropskoj uniji.

„Budući da je Crna Gora započela rad na izradi novog zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja, ova nova granična vrijednost biće inkorporirana u ovaj zakon i predstavljaće nacionalni referentni nivo“, istakla je Vojinović.

U okviru projekta, sprovedeno je ispitivanje javnog mnjenja o radonu – u oktobru 2014. i u novembru 2016., u oba slučaja na više od hiljadu ispitanika u Crnoj Gori.

Akademik Perko Vukotić, stručni rukovodilac tima koji je realizovao projekat, naveo je da rezultati mjerenja radona u stanovima i kućama u Crnoj Gori predstavljaju temelj, na kome se može graditi stabilan sistem zaštite stanovništva od radona.

„Potrebno je poznavati postojeću situaciju u stanovima u kojima živimo pa tek onda predlagati i realizovati prave mjere zaštite od radona, kako kroz pravni sistem tako i kroz konkretne akcije“, kazao je Vukotić.

Projekat je realizovan i finansiran u saradnji Vlade Crne Gore i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) iz Beča.

Projekat je definisan kao jedan od ključnih razvojnih prioriteta u sklopu programa životna sredina i medicina i nedozvoljeni prekogranični promet nuklearnog i radioaktivnog materijala.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar