Građani da učestvuju u zaštiti sredine

#MinistarstvoOdrživogRazvoja

Pitanja zaštite životne sredine najbolje se mogu rješavati uz učešće svih građana kojih se ona tiču, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović na Arhruskoj konvenciji u Budvi.

.

„Arhuska konvencija nalaže nadležnim institucijama da pružaju informacije i olakšavaju učešće javnosti u donošenju odluka i promovišu ekološko obrazovanje i svijest a one imaju obavezu i da pomažu udruženjima, organizacijama i grupama koje unapređuju zaštitu životne sredine. Dakle, države treba da olakšaju i ohrabre učešće javnosti i omoguće pristup informacijama o životnoj sredini“, poručila je Vojinović.

Takođe, kako je navela, važan segment u dijelu informisanja javnosti, kada je riječ o životnoj sredini i podsticanja njenog učešća u procesu donošenja odluka, predstavljaju i četiri Arhus centra koja koji se nalaze u Podgorici, Beranama, Nikšiću te Pljevljima.

Ona je naglasila da posebno mjesto i misiju u ekološkomosvješćivanju imaju mediji i nevladine organizacije koje utiču na kreiranje i sprovođenje politike životne sredine.

„Za obezbjeđenje održivog razvoja jednog društva neophodan je cjelovit pristup upravljanju složenim društvenim procesima i pažljivo balansiranje ekonomskih, socijalnih i ciljeva vezanih za očuvanje životne sredine i prirodnih resursa“, naglasila je Vojinović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar