Formirana BioNET mreža za Z. Balkan

Regionalna BioNET mreža formirana je u zemljama Zapadnog Balkana u okviru projekta „Otvoreni regionalni fond za biodiverzitet (ORF BD)“, koji sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), saopštio je NVO „Green Home“.

.

Kako navode, regionalna BioNET mreža okuplja 14 organizacija iz Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije koje se bave zaštitom prirode.

„Formiranje BioNET mreže ima za cilj jačanje kapaciteta nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope, kao i poboljšanje njihove međusobne saradnje, a sve sa ciljem zaštite prirode i efikasnijeg održivog korišćenja prirodnih resursa“, navode u saopštenju.

Uspostavljanjem ove regionalne mreže doprinosi se, kako navode, efikasnijoj implementaciji ciljeva definisanih Strategijom biodiverziteta do 2020, kao i unapređenje saradnje institucija koje se bave pitanjima biodiverziteta u Jugoistočnoj Evropi.

Podsjećaju da je u periodu od 13. do 17. novembra prošle godine oganizovan trening za NVO koje su članovi BioNET mreže na različite teme – upravljanje NATURA 2000 područjima, značaj uključivanja zainteresovanih strana, marketing zaštićenih područja i upravljanje i zaštita velikih zvijeri.

„Domaćini treninga bile su nevladine organizacije NVO Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Crnogorsko društvo ekologa“, navode u saopštenju.

NVO Green Home je, u cilju informisanja javnosti o radu BioNET mreže, u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju, napravio film, „Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku”.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar