Odvažnost je ključna u poslovnom svijetu

 

Udruženje preduzetnica Crne Gore proslavile deceniju postojanja

S proslave Udruženja preduzetnica Crne Gore u ,,Šipčaniku“

Upornost, jasna vizija i želja da budem samostalna u svom poslovanju, predstavljaju moju pokretačku snagu da nastavim dalje još bolje i uspješnije. Da bi bio uspješan, neko ko vodi preduzeće, nebitno da li je to žena ili muškarac, mora imati znanja za donošenje dobrih poslovnih odluka, izražene komunikacijske vještine i umjeće rada sa ljudima. Nije lako, ali je važno biti svoj, upravljajti vlastitim poslom, životom i porodicom, i biti srećan i uspješan – poručila je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore na večerašnjoj proslavi desetogodišnjeg jubileja tog udruženja u vinskom podrumu ,,Šipčanik“.

Dautović je istakla da je Udruženje preduzetnica Crne Gore najviše ponosno na činjenicu da su u tih 10 godina postali ,,snažna podrška svim poslovnim ženama i prepoznatljivi kao ključna organizacija za motivaciju i pokretanje ženskog biznisa u našoj zemlji“.

-Udruženje je značajno ne samo za preduzetnice, koje svojim primjerom daju podstrek ženama da se upuste u poslovni svijet, već i za sve žene u Crnoj Gori, za cjelokupnu privredu u kojoj žena doprinosi, te institucije koje daju podršku i podsticaje.Preduzetnice znaju da će kod nas dobiti najbolje savjete za poslovanje, počev od izbora djalatnosti i ideje za pokretanje sopstvenog biznisa, raznih vrsta obuka do kvalifikacija, registracije biznisa, informacija koje su važne za posao, plasiranja roba i usluga na tržištu, unaprjeđenja poslovnih odnosa i kontakata, do besplatnih knjigovodstvenih usluga koje realizujemo u saradnji sa glavnim gradom od 2015. godine za sve žene koje započinju svoj biznis – rekla je Dautović.

Ona je podsjetila da udruženje broji više od 150 članica i dio je poslovnih mreža regiona, kao što su: Balkansko udruženje žena u zanatstvu, Srednjestaleški Biro Balkan, mreža za razmjenu informacija i iskustava jugo-istočne Evrope, Freja Forum, Balkan Women Association te međunarodna agrobiznis konferencija u Srbiji.

Dautović se osvrnula i na projekte, konferencije i sajmove koji su uspješni realizovani u tih 10 godina, a to su: međunarodnu konferencija „Moć žene“, sajam ženskog preduzetništva u Podgorici, međunarodni sajm ženskog preduzetništva”, nacionalni konkurs za izbor malog ili srednjeg preduzeća koja podržavaju porodicu i još mnogi drugi događaji.

Dautović ističe da danas imamo širok spektar djelatnosti kojima upravljaju žene.

Ona naglašava da je njihova kreativnost,intuicija i ekonomičnost doprinjela da udruženje i društvo dobiju i prepoznaju moć i prednost žene u poslovnom svijetu, ,,što je dalo novu vrijednost ženi i ženskom preduzetništvu u cjelini“.

-Odvažnost je osobina koja se duboko poštuje u poslovanju, jer ona mora uvjek biti prisutna prilikom rješavanja problema i donošenja odluka – zaključila je Dautović.

Proslavu su upotpunile tri modne revije odnosno modne dizajnerke Nataša Pejović i Edita Nimanbegu Barović iz Crne Gore, Marija Šabić iz Srbije i modni kreator Diaz Kova iz Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju desetogodišnjeg jubileja su prisutvovali brojni gosti iz društvenog i političkog života, sporstisti, muzičari.

Podsjetimo, Udruženje preduzetnica Crne Gore je nastalo kroz projekat ,,Zapadni Balkan“ i uz podršku Zanatsko – preduzetničke komore Crne Gore.Uspješne preduzetnice, njih 10, trećeg marta 2009. godine su odlučile da osnuju udruženje. Zanatska komora je bila inicijator i prva karika da bi se s razvojem društva i svijesti o preduzetništvu, širili vidici i potrebe preduzetnica, koje su to prenosile na uduženje i na taj način je ono raslo.

M. Ć.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar