Izbor profesije jedna od najvažnijih odluka u životu

Svako društvo koje teži razvoju i prosperitetu posebnu pažnju mora posvetiti obrazovanju i obrazovnim politikama, jer odluke koje se donose u ovoj oblasti mogu imati dalekosežne posljedice – pozitivne i negativne – i po državu i po pojedinca, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na otvaranju osmog Gimfesta.

Gradonačelnik je pozdravio uspjeh najboljih gimnazijalaca, kojima su dodijeljene diplome Luča, kao i otvaranje nove, multimedijalne učionice. Kašćelan je rekao i da se od dobitnika Luče u budućnosti očekuje najviše – da preuzmu liderske pozicije u gotovo svim branšama.

„Da bi dosegnuli do tog očekivanog cilja – izuzetno važno za zajednicu – a prije svega za njih, jeste da pametno i u skladu sa sopstvenim mogućnostima i preferencijama izaberu buduće zanimanje. U tom procesu, podrška roditelja, škole i specijalizovanih službi izuzetno je važna, jer ti mladi ljudi treba da načine prvi važan izbor u životu – odaberu životnu profesiju“, naveo je gradonačelnik.

On vjeruje i da je važno da znaju da se do profesionalnih i životnih uspjeha stiže dugim, predanim radom i brigom o sebi.

„Biće padova, pogrešnih izbora, ali neka vas to ne obeshrabri – svaki pad je let ako ustanete i nastavite dalje. To što ste dobitnici Luče pokazuje da ste neke važne životne lekcije već naučili i da ste spremni da nastavite dalje ka zacrtanom životnom cilju“, kazao je Kašćelan.

On je poručio učenicima Gimnazije da vjeruju u sebe i da slijede svoje snove – jer ništa nije nemoguće.

„Drago mi je što Gimnazija u kontinuitetu unapređuje uslove za obrazovanje, što nastavni kadar posvećeno i predano radi sa učenicima, što gotovo svakog mjeseca stigne nova nagrada ili priznanje učenicima ili nastavnicima – riječju što ste primjer kako se radi za opšte dobro“, rekao je gradonačelnik Kašćelan.

Dobitnici diplome Luča u školskoj 2018/2019. godini su: Anita Rakočević, Aleksandra Stamenković, Marica Stanković, Maša Đurić, Miljana Adžić, Ksenija Đukanović, Saška Tatar, Anđela Martinović, Ksenija Mijanović, Marta Martinović.

Luču su dobili i Balša Vušurović, Ivana Martinović, Aleksandra Borilović, Nataša Vukićević, Nikoleta Roganović, Jelena Vujović, Danilo Stanojević, Tamara Leković, Nina Jovović, Nastasja Latković, Anja Vuksanović, Petar Kapisoda, Marko Vukotić i Nikolina Pejović.

Gimfest je edukativna i kulturno-umjetnička manifestacija, koju organizuje cetinjska Gimnazija u partnerstvu sa Prijestonicom Cetinje, Turističkom organizacijom Cetinja i Američkim uglom.

Ostavite komentar