Crna Gora dobar izbor za investitore

#SavjetStranihInvestitora #KristofŠoen

Crna Gora je dobar izbor kao investiciona destinacija imajući u vidu da ubrzano napreduje u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, što će obezbijediti dugoročnu stabilnost, smatra predsjednik Upravnog odbora Savjeta stranih investitora, Kristof Šoen.

On je ukazao da su stabilnost, sigurnost, definisana pravila, predvidljivost u ekonomskom, političkom, i/ili bezbjednosnom smislu najatraktivniji pojmovi za ozbiljne investitore, lokalne, ali možda još i značajniji za strane investitore koji treba da donesu odluku gdje svoj kapital da ulože.

Šoen je naveo da, u prvi mah, ekonomski parametri izgledaju najvažniji za odabir investicione destinacije, ali se, kako smatra, često zaboravi napomenuti da su faktori bezbjednosti i sigurnosti uglavnom eliminacioni preduslovi koji definišu da li je neka zemlja uopšte „u igri“ ili se nalazi ispod investicionog radara.

„Kao predsjednik Savjeta stranih investitora mogu u ime članova Savjeta reći da vjerujemo da je Crna Gora dobar izbor kao investiciona destinacija, i to upravo imajući u vidu činjenicu da ubrzano napreduje u procesu pristupanja EU i NATO, što će, nadamo se, obezbijediti dugoročnu stabilnost i bezbjednost, ali i donijeti niz ekonomskih benefita, uz pozitivan uticaj na poslovnu klimu“, naveo je Šoen (Addiko banka) na blogu na sajtu natomontenegro.me.

Prema njegovim riječima, s druge strane, izvjesno članstvo, prvenstveno u NATO, to njihovo mišljenje će dodatno učvrstiti, dok bi eventualno drugačiji scenario mogao zabrinuti poslovnu zajednicu i preusmjeriti investicije u druge zemlje.

„To svakako ne znači da vjerujem da će se svi problemi, neki od njih vrlo ozbiljni, koje kao Savjet godinama iznosimo, „preko noći“ riješiti i da će u Crnoj Gori nastati blagostanje dan nakon članstva“, objasnio je Šoen.

Kako je kazao, postoji toliko prostora za unapređenje poslovnog ambijenta i toliko „vrućih“ tema koje zahtijevaju urgentno rješavanje.

„Ali iskreno vjerujem da biti članica NATO-a može jedino pomoći, to jest dodatno obavezati Crnu Goru da uvodi i poštuje savremene načine poslovanja, što će se direktno odraziti na postojeću biznis zajednicu, ali i na privlačenje drugih priznatih kompanija. Zato ne čude iskustva drugih zemalja koja govore u prilog direktnoj vezi između članstva u NATO i povećanja priliva stranih investicija u godinama koje slijede“, rekao je Šoen.

On je ukazao da koliko će Crna Gora imati benefita od integracija na svim poljima i koliko brzo će ti benefiti biti vidljivi građanima, zavisi od kapaciteta države da prihvati, primijeni i nauči da iskoristi mogućnosti koje joj se otvaraju.

Svakako da, kako je naveo Šoen, postoji važan segment koji NATO nudi svojim članicama, a koji se odnosi na učešće na tenderima, proizvodnju određenih proizvoda za njihove potrebe i ponude turističkih kapaciteta.

„Ali nisam siguran koliko je crnogorska privreda u ovom trenutku u mogućnosti da se svojim ponudama „izbori“ na tim tenderima i u tom dijelu će edukacija privrednika biti od izuzetne koristi“, saopštio je Šoen.

On je objasnio da se, s druge strane, te mogućnosti otvaraju na dugi rok i čak i eventulani manji projekti mogu da se vrlo pozitivno odraze na ekonomski ambijent.

„Iako dolazim iz Austrije, vrlo uređene i uspješne zemlje i pored toga što nije članica NATO, mišljenja sam da je u slučaju Crne Gore, zemlje na Balkanu koja još uvijek nije u EU, koja po mom mišljenju nije u mogućnosti da ima privilegiju „neutralnosti“ jer danas to malo ko može, ovo članstvo posebno važno“, zaključio je Šoen.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Napišite komentar