Žig Dobro iz Crne Gore za Školjke Boke, Katunjanku i Crnagoracoop

dobro-3.jpg

Savjet za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda „Dobro iz Crne Gore“ na današnjoj sjednici dodijelio je pravo korišćenja tog kolektivnog žiga firmama „Školjke Boke“’ Kotor, sirari-kooperativi „Katunjanka“ Cetinje i „Crnagoracoop NB“ Danilovgrad.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore, sjednicu je vodio predsjednik Savjeta i PKCG Vlastimir Golubović, u ime Tehničkog komiteta za meso, ribu i prerađevine govorila je Božidarka Marković, ispred Tehničkog komiteta za mlijeko i mlječne proizvode Slavko Mirecki, te Tehničkog komiteta za ostale prehrambene proizvode Miomir Jovanović.

Školjke Boke

Kompaniji „Školjke Boke“ pravo korišćenja znaka „Dobro iz Crne Gore“ dodijeljeno je za ostrige ili kamenice, odnosno mušlje ili dagnje.

Riječ je o privatnoj kompaniji koja je sa uzgojem i plasmanom školjki počela 2010, a godišnji obim proizvodnje je u prosjeku na nivou od oko 20 tona mušulja i 150.000 do 300.000 komada ostriga, što se uglavnom plasira na domaćem tržištu i samo manji dio ide u izvoz.

Ova kompanija ima registrovan patent za napravu za skupljanje i uzgoj školjki i ostriga, izdat od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore.

“Na osnovu svih implementiranih procedura i standarda u procesu proizvodnje ova kompanija je svrstana u Prvu kategoriju subjekata u proizvodni hrane, što znači da je proizvodnja u potpunosti usaglašena sa EU standardima. Kompanija DOO „Školjke Boke“ svoje marketinško djelovanje je uskladila sa potrebama uspješnog ostvarivanja zdrave tržišne pozicije, obezbjeđivanje prepoznatljivosti i diferenciranosti vlastitog identiteta posredstvom medijskih kanala, distribucije informacija i promotivnih poruka”, navode u PKCG.

“Kompanija je društveno veoma angažovana, posebno na crnogorskom primorju, što dokazuje učešćem u brojnim društvenim aktivnostina kao što je dobrovoljno davanje krvi, brojne kulturne manifestacije i drugo”, navodi se u izvještaju Tehničkog komiteta za meso, ribu i prerađevine o ocjeni zahtjeva dodjelu prava korišćenja kolektivnog žiga „Dobro iz Crne Gore“.

Katunjanka

Sirari-kooperativi „Katunjanka“ dodijeljen je znak Dobro iz Crne Gore za polutvrdi punomasni sir, dimljeni polutvrdi punomasni sir, polutvrdi punomasni sir sa začinima i urdu.

Počela je proizvodnju 2002. godine i dostigla godišnji obim od 80-100 tona. Kompletnu proizvodnju plasira na domaćem tržištu.

Sirovina i proizvodi sirare „Katunjanka“ su 100 odsto crnogorskog porijekla, a svakodnevno otkupljuje mlijeko od 60 farmera sa područja Danilovgrada.

„Katunjanka“ posjeduje HACCP sertifikat. Njeni proizvodi su osvojili prve nagrade na sajmovima u Budvi i Podgorici, zlatne medalje tokom niza godina, uključujući i veliku zlatnu medalju u 2018. na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, što je dokaz kvaliteta proizvoda.

“Tehnički komitet za mlijeko i mlječne proizvode preporučio je Katunjanki pokretanje aktivnosti za ozbiljan i stručan rad na planskoj primjeni marketing koncepta u svim njegovim bitnim aspektima (vizuelni identitet, marketing strategija i plan), s tim što bi bilo prirodno da prva aktivnost u tom segmentu bude izrada veb-sajta”, ističu u PKCG.

Crnagoracoop NB

Znak „Dobro iz Crne Gore“ je kompaniji Crnagoracoop NB dodijeljen za bebi keksove, čokoladu, krem blok, kremić, kafu CG, mješavinu keksa i čokoladni kolač.

Riječ je o kompaniji iz Danilovgrada koja ima 39 zaposlenih i od 1973. godine je na tržištu sa svojim kvalitetnim proizvodima. Posjeduju mnogobrojna međunarodna priznanja za kvalitet proizvoda, kao i najviši svjetski standard kontrole bezbijednosti hrane (ISO 22000 : 2009 i HACCP sertifikat) .

“Poseban kvalitet praktičnoj primjeni marketinga u poslovanju „Crnagoracoop NB DOO“ danas daje permanentno osavremenjavanje marketing koncepata i praktičnih rješenja korporativnog imidža, kao i dizajniranja i kvaliteta izrade ambalaže i obilježavanja proizvoda – sve u cilju održavanja prepoznatljivosti i diferenciranosti vlastitog identiteta u odnosu na brojne i marketinški veoma aktivne konkurentske firme i njihove proizvode”, navodi se u izveštaju Tehničkog komiteta
za ostale prehrambene proizvode o ocjeni zahtjeva za dodjelu prava korišćenja kolektivnog žiga „Dobro iz Crne Gore“.

Kupujmo domaće

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović podsjetila je da su tokom prethodna tri mjeseca objedinjenim djelovanjem Vlade, privrede i Privredne komore – asocijacije svih privrednika Crne Gore, intenzivno promovisani
domaći proizvodi.

“Na policama šest najvećih trgovinskih lanaca – Voli, HD Laković, Franca, Aroma, Idea i Megapromet – crnogorski proizvodi su vidno označeni i na taj način uočljiviji potrošačima. Realizovana je intenzivna kampanja u medijima, koja je djelovala na jačanje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda”, navode u Privrednoj komori.

<<<Prvi rezultati Programa Kupujmo domaće: Rast potrošnje domaćih proizvoda<<<

Sve te aktivnosti su kao rezultat dale kontinuiran rast prometa domaćih proizvoda u većini kategorija, u poređenju sa prethodnim mjesecom i istim periodom prošle godine. Najveći rast prometa je zabilježen u kategorijama mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa i mesnih prerađevina, te takođe i voća i povrća.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović pozvao je partnere u projektu „Kupujmo domaće“ da nastave njegovu realizaciju.

“Komora poziva privredna društva da kandiduju svoje proizvode kod tehničkih komiteta za dobijanje žiga „Dobro iz Crne
Gore“ jer će njegovo prisustvo na ambalažama doprinijeti njihovoj prepoznatljivosti”, kazao je Golubović.

Ž.N.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar