U Nikšiću ozvaničeno obnavljanje proizvodnje u mljekari “Nika”

#Ekonomija #MilutinSimović #Mlijeko #Nika

2017-09-13-Niksic-Zvanicno-obiljezavanje-pocetka-proizvodnje-u-mljekari-Nika-FOTO-4.jpg “ />

Zadovoljstvo je kada promovišemo projekte i u Nikšiću i širom Crne Gore. Posebno je zadovoljstvo kada promovišemo početak nove proizvodnje, u pogonima, kakav je Nika, u kojima se stvara nova vrijednost i otvaraju nova radna mjesta. Konkretno u mljekari NIKA, sada je uposleno 35 radnika, a u perspektivi biće ih do 70, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simović.

U mljekari Nika danas je ozvaničeno obnavljanje proizvodnje, uz Simovića, predsjendika Opštine Nikšić Veselina Grbovića, njihovih saradnika iz Vlade, Ministarstva poljoprivrede i lokalne smaouprave, kao i mnogobrojnih zvanica, preduzetnika iz sektora proizvodnje i trgovine.

“Raduje me i što ćemo iz Nike, zajendo sa drugim mljekarama u Crnoj Gori, dobiti vrijednu paletu novih kvalitetnih proizvoda koji će obezbijediti našoj ekonomiji snažnu supstituciju uvoza mliječnih proizvoda”, kazao je Simović.

Simović je istakao da u proizvodnim pogonima kakav je Nika ima dosta izazova, ali da je ono što garantuje uspjeh je dobra saradnja sa mrežom kooperanata, vrijednim domaćinima.

Prema riječima Simovića, sadržajnija i finansijski izdašnija bespovratna podrška je već realnost, navodeći stalni rast Agrobudžeta, brzi početak korišćženja IPARD sredstava, aktuelnu realizaciju IFAD projekta razvoja klastera I ruralne infrastrukture, kao I brzo ugovaranje novog MIDAS projekta koji će biti finansijski još izdašniji.

U stvaranju poslovnog ambijenta za realizaciju što više projekata kakav je NIKA, prema riječima Simovića, svi imaju obavezu i odgovornost.

On je kazao da je zajednički doprinos bio presudan za rješavanje problema, kako bi mljekara počela sa radom na zdravim osnovama, kao i da je zajednički doprinos formula za buduće uspjehe.

“Danas se radujemo novom početku mljekare Nika, zahvaljujući dobrom razumijevanju, u procesu stečajnog postupka, lokalne samouprave, Ministarstva, i kreirajući rješenja koja su bila zakonski utemeljena i koja su bila pravedna. Najviše za kooperante, je tim je u maksimano mogućoj mjeri ispaćeno ono što je zaostali dug. To je dobra poruka za kooperante i za ubuduće, kada se pojavi neki problem. Tu smo smo svi da pomognemo – i Vlada, i lokalna samouprava. Važan zamajac je bila i podrška Ministarstvakroz kreditna sredstva Abu Dabi fonda, kazao je Simović, dodajući da je I projekat Nike bio među onima koji su nedavno potpisali ugovor o podršci kroz IPARD like 2 projekat.

“U toj formuli uspjeha nezaobilazno mjesto pripada i lokalnoj samoupravi. Ne samo ovoj, nego i svim lokalnim samouprava u Crnoj Gori, jer moramo razumjeti našu zajednčku obavezu i odgovornost da kreiramo što povoljniji poslovni ambijent. Mislim da ćemo zajendo kreirati taj poslovni ambijent i da ćemo se svi zajendo radovati novim iskoracima ekonomije i Nikšića i Crne Gore”, poručio je Simović.

Zadovoljstvo početkom rada Nike izrazio je i Grbović, ocjenjujući da je to važno ne smao za Nikšić, nego i širi prostor Crne Gore.

Podsjećajući na probleme koje je prethodno trebalo riješiti, Grbović je kazao da su prevaziđeni kontinuiranom komunikacijom sa vlasnikom, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Simovića.

“Danas svjedočimo o još jednom uspjehu od važnosti za ekonomski razvoj Nikšića”, kazao je Grbović, dodajući da ga posebno raduju najave o otvaranu novih radnih mjesta u ovoj opštini.

Direktor Nike Tadija Šljukić zahvalio se Vladi Crne Gore, Ministarstvu poljoprivrede i Opštini Nikšić na podršci u realizaciji biznis ideje njegove porodične firme, jer, kako je rekao, bez te podrške ne bi uspjeli. Ističući da planiraju da šire proizvodnju i asortiman proizvoda, Šljukić je pozvao proizvođače mlijeka, vlasnike farmi, da računaju da će „Nika“ otkupiti sve količine mlijeka koje budu proizvodii i da će na vrijeme biti isplaćeni za isporučeno mlijeko.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar