Šest ponuđača za prvi blok TE

Šest ponuđača javilo se na tender za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Ekološka rekonstrukcija TE košta 40 miliona eura (arhiva)

U EPCG su danas otvorene ponude na tenderu za nabavku usluge koja podrazumijeva izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE.

Na tender se prijavilo šest ponuđača, a EPCG će u narednom periodu pristupiti njihovoj ocjeni.

Zajedničku ponudu su dostavili Škoda Praha a.s. i Škoda Praha Invest s.r.o, zatim Grupa ponuđača Institut IGH d.d., Zarubezhenergoprojekt d..d. i CAU – „Centar za arhitektutu i urbanizam“ iz Zagreba, Steag Energy Services Gmbh iz njemačkog Essena. Ponudu su dostavili i Institut za građevinarstvo d.o.o. i Institut za istraživanja i projektovanja u privredi d.o.o. Beograd, sa sjedištem u Podgorici, kao i Konzorcijum „EKONERG – NIK COM-ESOTECH“ iz Zagreba i VPC Gmbh iz Njemačke.

EPCG je 25. decembra 2017. raspisala tender za izbor kompanije za izradu idejnog projekta, a tender je vrijedan 900 hiljada eura.

Izvođenju radova na ekološkoj rekonstrukciji, vrijednoj 40 miliona eura, prethodi faza izrade Idejnog projekta koji će definisati najbolje potrebna tehnološka rješenja za ekološku rekonstrukciju Bloka I TE „Pljevlja“.

Plan je da se poslije odabira kompanije i izrade idejnog projekta, izvrši izbor izvođača i opreme koja će se instalirati u periodu od oko tri godine.

Ekološka rekonstrukcija bi trebalo da bude završena do 2021. godine.

Ona podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unaprjeđenje rada elektrofilterskog postrojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorijevanja, kao i izgradnju toplotne stanice kao dijela projekta toplifikacije Pljevalja.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar