Salon namještaja kažnjen sa 200 eura

novac.jpg

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 11 primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna od 200 eura.

Inspektori su sa 200 eura kaznili salon namještaja u bulevaru Pera Ćetkovića u Podgorici, koji je prijavljen za rad bez odobrenja.

Inspektori su, nakon kontrole, kazali da je u neuređenom objektu od oko 50 metara kvadratnih uskladišten namještaj, koji je, prema riječima vlasnika, polovan, odnosno dorađen i tapaciran.

“Vlasnik je rekao da ne prodaje namještaj, već da mu objekat isključivo služi kao magacinski prostor, a da će prodaju na veliko obavljati tek po uređenju i registraciji objekta. Nije prezentirana prijava trgovine na veliko za skladištenje u navedenom magacinskom prostoru, pa je izrečena kazna od 200 eura”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Inspektori su kafiću Macado u Beranama izrekli mjeru ukazivanja zbog neutvrđenih normativa pića, dok su u slučaju prodavnice Jelenak u istom gradu, prijavljene za neizdavanje fiskalnih računa, preduzeli zakonom propisane mjere.

Prilikom kontrole ribnjaka u blizini Danilovgrada, prijavljenog da nema dozvolu za rad, inspektori su utvrdili da je pritužba u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a ne Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori nijesu mogli da obave kontrolu kluba Krigla u Podgorici, ni kafane u podgoričkom naselju Konik, jer se objekti ne nalaze na navedenim adresama. Oni nijesu mogli obaviti ni kontrolu preduzeća Kole auto, jer je objekat zatečen zatvoren, dok je u slučaju pekare Uniprom prijava bila nepotpuna.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole nikšićkog Helada Monta, prijavljenog za nezakonit otkaz.

Od 11 prijava, koje su evidentirane od ponedjeljka, dvije nijesu dobile odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje i uništavanje prirode.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar