Pejović: EU najznačajniji donator

#AleksandarAndrijaPejović #TomasHaglajtner

Evropska unija (EU) je najznačajniji donator u Crnoj Gori sa oko 40 miliona eura fiksnog izdvajanja i dodatnim novcem iz regionalnih i prekograničnih programa, saopštio je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović.

.

U Bečićima je danas završen dvodnevni skup o programiranju Ipe s akcentom na srednjoročnu reviziju efekata finansijske podrške koju EU pruža Crnoj Gori posredstvom Ipe, a skup je organizovan u saradnji Ministarstva evropskih poslova i Delegacije EU u Crnoj Gori.

„Pejović je naglasio značaj podrške koju EU pruža sprovođenju reformskih procesa u Crnoj Gori, posebno u dijelu koji se tiče prioriteta iz pregovaračkog procesa. Istakao je da je EU najznačajniji donator u Crnoj Gori s oko 40 miliona eura fiksne alokacije i dodatnim sredstvima koja dobijamo iz regionalnih i prekograničnih programa“, saopšteno je iz Ministarstva.

Naglasivši da je Crna Gora veoma uspješna u korištenju sredstava Ipe, Pejović je ukazao na značaj jačanja kapaciteta za strategijsko planiranje, programiranje i sprovođenje podrške Ipe.

„Ministarstvo evropskih poslova će nastojati da u saradnji s ostalim nadležnim institucijama definiše najbolji model za jačanje kapaciteta u strukturama koje se bave upravljanjem programima Ipe, svjesni značaja ovog važnog posla za uspješan nastvak procesa pristupanja EU“, poručio je ministar Pejović u završnom obraćanju učesnicima.

Vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji Evropske komisije (EK) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, naveo je da je EK spremna da sarađuje sa strukturama u Crnoj Gori u cilju efikasnijeg planiranja i sprovođenja Ipa podrške.

„Ukazao je na potrebu da Crna Gora nastavi s pripremom projekata, kako bi se raspoloživa sredstva za period do 2020 iskoristila na što efikasniji način i u skladu s potrebama procesa pristupanja EU“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar