Nezaposlenost ključni izazov

#VasilijeKostić

Ključni izazovi crnogorske ekonomije u ovoj godini su nezaposlenost i rastuća ekonomska nejednakost koja produbljuje društveno raslojavanje, a rezultira socijalnim i političkim podjelama i nestabilnostima, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Rizici za crnogorsku ekonomiju u ovoj godini mogu biti dostizanje potrebnog nivoa ekonomskog rasta: Kostić

On je ocijenio da ti izazovi, pored dobro poznatih neravnoteža koji opterećuju crnogorsku ekonomsku stvarnost, kao što su deficit, dug i regionalne disproporcije u nivou razvoja, produbljuju društvena raslojavanja što ozbiljno narušava društvenu koheziju i rastače društveni kapital.

„To rezultira socijalnim, političkim podjelama i nestabilnostima koje predstavljaju ozbiljan ograničavajući faktor društveno-ekonomskog rasta i razvoja“, rekao je Kostić u intervjuu agenciji Mina-business.

Društveno-ekonomski rast se, kako je kazao, najefikasnije ostvaruje rastom srednjeg sloja društva, a on se sve brže gubi.

„Ne smije se smetnuti s uma da postoji pozitivna korelacija – povezanost između jednakosti, privrednog rasta i razvoja demokratije“, dodao je Kostić.

Prema njegovim riječima, rizici za crnogorsku ekonomiju u ovoj godini mogu biti dostizanje potrebnog nivoa ekonomskog rasta, održivost javnih finansija i produbljivanje deficita, rizik dostupnosti finansijskih tržiša i visoka stopa nezaposlenosti, naročito mladih.

„Najvažnija stvar, ipak, jeste zapošljavanje jer cilj svake ekonomske politike mora biti ili jeste usredsređenost na zapošljavanje stanovništva jer je to osnovni preduslov za život dostojan čovjeka“, naveo je Kostić.

Prema njegovim riječima, generalno gledano za ekonomski ambijent u Crnoj Gori u prošloj godini ne bi se moglo reći da je bio stimulativan, već se prije može reći da je bio složen i opterećen mnogim neravnotežama.

On je, komentarišući visinu javnog duga i budžetskog deficita koji je probio kriterijume Mastrihta, kazao da je njegovo mišljenje u vezi toga poznato.

„Za mene je mnogo manje važno da li su probijeni Mastrihtski kriterijumi, uzgred smatram ih arbitrarno određenom granicom, od činjenice da li ostvarujemo zadovoljavajuću stopu ekonomskog rasta koja nam omogućava da dug servisiramo bez ozbiljnijih poteškoća“, objasnio je Kostić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar