Napravljen prvi korak ka povećanju minimalne zarade

bojan-zekovic-1030x654.jpg

Socijalni savjet prihvatio je raspravu i razmatrajući Inicijativu za uvećanje minimalne zarade jednoglasno odlučio da formira radnu grupa čiji je zadatak da pripremi precizan proračun efekata uvećanja minimalne zarade, kako bi nakon pribavljanja preciznih podataka na narednoj sjednici Savjeta odlučili o Inicijativi.

To je saopštio Član Socijalnog savjeta i predlagač Inicijative za uvećanje minimalne zarade Bojan Zeković.

On ističe da je na sjednici napravljen je prvi korak na uvećanju minimalne zarade.

Radna grupa će, kako navodi, u roku od mjesec dana, pored fiskalnih efekata razmotriti i efekte uvođenja startnog neoporezivog dijela zarade kao kompenzacionu mjeru za poslodavce, što već postoji u većini zemalja regiona.

Zeković je optimista i očekuje postizanje dogovora kojim će biti zadovoljni i sindikati i poslodavci i Vlada.

“Cilj radne grupe je da dobijemo precizne podatke za odlučivanje kako bi otklonili paradoks da Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu u regionu, nižu i od Makedonije i od Srbije i od Kosova i od Albanije i od Hrvatske i od Slovenije, dok istovremeno prema analizama UPCG, imamo najoporezovanije i najopterećenije poslodavce u regionu”, dodao je on.

Zeković ističe da je jedno od mogućih rješenja je da se poslodavci, putem neoporezivog dijela zarade, rasterete dodatnih obaveza koje bi imali po osnovu uvećanja minimalne zarade po osnovu doprinosa.

“Važno je da postoji dobra volja i otvorenost za razgovor i ima razloga za uvjerenje da ćemo doći do dogovora koji će biti dobar za sve partnere”, zaključio je Zeković.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar