Luka Bar gubi bitku sa Koprom i Solunom

#LukaBar

Privatizacijom Luke Bar, a tender je u toku, Vlada nastoji da tu kompaniju učini konkurentnom u odnosu na luke Kopar, Solun, Pirej, Rijeka i Drač.

Riječ je o lukama sličnog kapaciteta, pogotovu su uporedivi kapaciteti luka Kopar i Solun sa barskom lukom, s tim što naša luka gubi poslove, a susjedne šire obim transporta i pretovara.

Lučki saobraćaj za EU je izuzetno važan, jer predstavlja 90 odsto spoljno-trgovinskog prevoza Unije, a Crna Gora je u decembru prošle godine zvanično otvorila poglavlje 14 – Saobraćajna politika, u kome pomorski saobraćaj zauzima značajno mjesto. Prema Pomorskoj saobraćajnoj politici EU do 2018. godine, očekuje se postepeni oporavak svjetske ekonomije, što će doprinijeti povećanju ukupnog brodskog pretovara, ali će zahtijevati nova ulaganja u cilju podizanja konkurentnosti evropskih luka.

U lukama u okruženju evidentan je investicioni zamah, dok Luku Bar karakteriše svojevrsna izolacija u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i u odnosu na čvorišta transevropskih saobraćajnih koridora.

Luka ne koristi puni kapacitet, što pokazuju rezultati pretovara u 2015. godini, koji su iznosili 812.764 tona (3,3 puta manje u odnosu na projektovane kapacitete i 25 puta manje nego u Luci Kopar). Poređenja radi, Luka Kopar koja je izgrađena kad i Luka Bar, sa sličnom infrastrukturom i projektovanim kapacitetima u 2015. je imala promet od 20,7 miliona tona.

Za ovu godinu planiran je pretovar 21,4 miliona tona, u skladu sa vizijom da ova luka postane vodeći logistički sistem za Srednju Evropu. Lani su ukupni prihodi barske luke bili 8,5 miliona eura, što je za 95 odsto manje od Luke Kopar. Profit Luke Bar je bio 212,9 hiljada eura, 99 odsto manji nego koparske luke, čiji je profit bio 32,4 miliona eura. U poređenju sa Lukom Solun, koja zapošljava skoro identičan broj radnika (420 radnika u odnosu na 412 u Luci Bar), profit barske luke bio je 84 odsto niži.

Vlada je, kroz Strategiju razvoja saobraćaja, prepoznala problem niskog korišćenja kapaciteta Luke Bar kao jedan od suštinskih nedostataka saobraćaja na nacionalnom nivou.

Luka ima, uprkos problemu sa stanjem željezničke infrastrukture na pravcu Beograd-Bar i zastarjelosti voznih sredstava, značajan prostor za iskorištenje kapaciteta, ali su posljednjih godina izostale investicije u održavanje operativnih obala i lučke suprastrukture. Kako je potpuno suprotna situacija u okolnim lukama, rezultat je da je Luka Bar ove godine obustavila pretovar žitarica i saradnju sa željezarom iz Smedereva.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar