Лоше перспективе младих у запошљавању

Zapošljavanje-istaknute-teme.jpg

Млади у Црној Гори су у лошем положају када је ријеч о запошљавању, док се ситуација у погледу налажења посла погоршала у посљедњих пет година, показало је истраживање Центра за грађанско образовање (ЦГО).

Из ЦГО-а је саопштено да 76 одсто испитаника сматра да је статус младих, кад је у питању запошљавање, веома или углавном лош, док само два одсто сматра да је веома добар.

“Преовладава мишљење да се ситуација у погледу запошљавања погоршала у посљедњих пет година, односно тако мисли 45 одсто испитаника. Њих 33 одсто је мишљења да стагнира, док 17 одсто сматра да је дошло до напретка, при чему грађани са основним или нижим образовањем изражавају већи песимизам од осталих”, наводи се у саопштењу.

Очекивања да ће процес европских интеграција довести до унапријеђења ситуације у области запошљавања процентуално су највећа и присутна су код 43 одсто испитаника, док 31 одсто мисли да ће остати иста, а 17 одсто вјерује да ће се погоршати.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта Знање и вјештине за посао.

Истраживање је показало да су везе и познанства у перцепцији грађана и даље најважнији критеријум на основу којег послодавци запошљавају, а тек након тога слиједе образовне референце и компетенције.

„Оцјене спремности послодаваца да запосле младе су подијељене, а као узроци затвореноси послодаваца за младе најчешће се наводе недостатак радног искуства, неповјерење послодаваца у капацитете младих, неозбиљност и недовољна посвећеност младих”, наводи се у саопштењу.

Истраживање је показало и да грађани доминантно вјерују да држава и државне институције не раде довољно да помогну младима при запошљавању, а оштра је подијељеност у мишљењу о успјешности програма стручног оспособљавања Владе.

“Преовлађујући је утисак да млади преферирају запошљавање у државном сектору. Таквог је становишта 60 одсто испитаника, док по 16 одсто испитаника сматра да је то приватни сектор односно самозапошљавање. Више од половине грађана сматра да су млади спремни и да се преквалификују ако ће их то брже довести до проналажења посла“, рекли су из ЦГО-а.

Већина грађана, њих 64 одсто, није имала сарадњу са Заводом за запошљавање при тражењу посла, али они који јесу наводе у већини да нијесу успјели кроз посредовање те институције да пронађу посао, иако наводе у већини да је та сарадња била позитивна.

Грађани, њих преко 70 одсто, сматрају да би млади били спремни да оду у другу земљу због запошљавања, и то најчешће у Њемачку и Сједињене Америчке Државе (САД), као и генерално у земље Западне Европе.

Из ЦГО-а су казали да је охрабрујући податак да највећи удио грађана Црне Горе наводи да је професију којом се бави изабрао због љубави или интересовања за њу.

Теренско истраживање је за потребе ЦГО-а спровела агенција Ипсос Стратегиц маркетинг на узорку од 1,12 хиљада испитаника узраста од 15 и више година.

Пројекат Знање и вјештине за посао, спровео је ЦГО у сарадњи са Репресент Цоммуницатионс, а финансирала га је Европска унија (ЕУ) у Црној Гори.

А.Г.

Извор: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar