KAP-u ukinuta privremena mjera

#KombinatAluminijumaPodgorica #VeselinPerišić

Okružni sud u Nikoziji-Republika Kipar prihvatio je prigovor i pravnu argumentaciju KAP-a u stečaju i 12. aprila 2017. godine ukinuo je privremenu mjeru koju je ranije izdao po tužbi stečajnog povjerioca En+Group Limited od 16. juna 2014. godine (vrijednost spora 100 miliona eura), o zabrani prodaje i otuđenja pokretne i nepokretne imovine Kombinata aluminijuma Podgorica AD u stečaju, saopštio je stečajni upravnik te kompanije Veselin Perišić.

Kombinat aluminijuma Podgorica (Foto: rtcg.me) Arhiva

„Privremena mjera je ukinuta zbog toga što je, po ocjeni Suda, zalazila u oblast stečajnog postupka koji se sprovodi u Crnoj Gori, i što postupak pred sudom u Nikoziji ne samo što se miješa u proces stečaja koji sprovodi Privredni sud Crne Gore, nego bi se tužilac En+Group Limited, kao stečajni povjerilac, doveo u povlašćen položaj u odnosu na ostale stečajne povjerioce“, navodi se u saopštenju.

Perišić ocjenjuje da je presuda Okružnog suda u Nikoziji dokaz da Privredni sud Crne Gore i stečajni upravnik sprovode stečajni postupak nad Kombinatom aluminijuma Podgorica na zakonit način.

„I u ovom sudskom postupku se pokazao ispravnim i značajnim postupak koji je Kombinat aluminijuma Podgorica AD u stečaju ranije pokrenuo pred Visokim sudom pravde u Londonu, koji je 19.11.2014.godine donio Naredbu kojom je priznat stečajni postupak koji se vodi nad KAP-om pred Privrednim sudom Crne Gore kao glavni strani sudski postupak. Ova Naredba je umnogome doprinijela uspjehu KAP-a u stečaju pred Okružnim sudom u Nikoziji, i pred međunarodnim arbitražama koje su vođene po tužbama stečajnih povjerilaca En+Group Limited, Ceac Holding Limited i VTB Banke kao povezanih pravnih lica, protiv Kombinata aluminijuma Podgorica a.d. u stečaju i Države Crne Gore“, kaza je Perišić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Napišite komentar