Dogodine cigarete po evropskoj akcizi

Ukupna specifična i proporcionalna akciza na cigarete 1. januara naredne godine povećaće se na 90 eura za hiljadu komada i biće usklađena sa Direktivom EU u toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

foto pixabay.com

Od 1. januara specifična akciza na cigarete povećana sa 30 na 40 eura na hiljadu komada, što je cijene podiglo između 30 i 50 centi po paklici, piše Pobjeda.

Fiskalnom strategijom je predviđeno povećanje te akcize na 50 eura na hiljadu komada od januara naredne godine. Proporcionalna akciza se ne mijenja i iznosi 32 odsto prosječne ponderisane cijene cigareta koja je u prošloj godini iznosila 1,9 eura.

U ovom momentu na maloprodajnu cijenu cigareta od 2,1 EUR poresko opterećenje, odnosno akciza i porez na dodatu vrijednost (PDV), iznosi 1,83 eura od čega je akciza 1,47 eura, a PDV 36 centi.

Ukupno akcizno opterećenje po kilogramu iznosi 73,5 eura, dok taj minimum u EU iznosi 90 eura.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da je Skupština u julu prošle godine usvojila izmjene Zakona o akcizama i ta su rješenja u primjeni od 1. avgusta.

Iz Ministarstva su kazali da ne mogu da odgovore na pitanje kada će cijene paklica biti kao u EU, jer se cijene ne usklađuju zakonom.

“Zakonom se ne usklađuju cijene duvanskih proizvoda, već visina akciza, odnosno određuje se minimum visine akcize usklađen sa zemljama EU”, objasnili su iz Ministarstva.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar