Crna Gora za ambasade, misije i konzulate izdvaja skoro sedam miliona eura

1111043827.jpg

Crna Gora trenutno ima 38 diplomatsko-konzularnih predstavništava DKP, od čega 28 ambasada, sedam misija i tri generalna konzulata, za koje godišnje izdvaja skoro sedam miliona eura. U DKP-ima radi ukupno 115 ljudi, čije zarade godišnje državu godišnje koštaju oko 2,8 miliona eura.

Iz Ministarstva vanjskih poslova MVP su za CdM kazali da da uspijevaju da servisiraju redovne troškove DKP-a, i da nemaju dugovanja po tom osnovu.

Na pitanje koliko je ukupno zaposlenih u DKP-ima, iz tog resora su kazali da u ambasadama radi 72 ljudi, u misijama 35, a u generalnim konzulatima osam.

„Najviše zaposlenih ima u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, njih sedam, a najmanje u ambasadama u Grčkoj, Rumuniji i Španiji gdje trenutno radi po jedan diplomata“, precizirali su iz MVP-a.

Prema njihovim riječima, najviše ljudi radi u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji u Briselu, u kojoj je 13 zaposlenih, a najmanje u Misiji pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u Ženevi, gdje radi jedan diplomata.

MVP godišnje za zakup prostora za DKP izdvaja oko 1,5 miliona eura, dok za smještaj zaposlenih u njima plaća oko 2,6 miliona.

„Za zarade diplomatskog osoblja godišnje se izdvaja oko 2,8 miliona“, naveli su iz tog resora.

Na pitanje da li Crna Gora uspijeva da servisira sve te izdatke ili ima dugovanja, iz MVP-a su kazali da „nema dugovanja po osnovu redovnih troškova za DKP-a“.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar